Constantin Tampiza, fost şef al Lukoil în România: Ruşii nu pot închide rafinăria Petrotel, altfel vor fi forţaţi să vândă şi benzinăriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tampiza spune că nimeni nu va prelua rafinăria Petrotel decât la pachet cu benzinăriile, în caz contrar vânzările urmând să scadă la staţiile Lukoil din cauza percepţiei negative a populaţiei
Tampiza spune că nimeni nu va prelua rafinăria Petrotel decât la pachet cu benzinăriile, în caz contrar vânzările urmând să scadă la staţiile Lukoil din cauza percepţiei negative a populaţiei

Grupul rus Lukoil nu poate închide rafinăria Petrotel, deoarece nu va putea face alimentarea celor 300 de benzinării din ţară de la rafinăria de la Burgas, din Bulgaria, din cauza problemelor logistice, a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România.

„Dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi cea mai mare greşeală a lor. Din punct de vedere al logisticii o să fie foarte greu, căci de la Burgas nu poţi aduce cu trenul decât maxim o garnitură pe zi, de 800 de tone, din cauza stării proaste a căii ferate din munţii Bulgariei. Cu vaporul se pot transporta la Constanţa cantităţi mai mari, dar infrastructura portuară este folosită aici de către trei operatori, adică şi Petrom şi Rompetrol. Ca să alimenteze benzinăriile din România le trebuie minim 3.000 de tone pe zi“, a afirmat Tampiza.

El a spus că dacă ruşii vor închide Petrotel, atunci grupul va avea de suferit, deoarece s-ar putea declanşa boicoturi la pompă.

„Imaginaţi-vă ce ar fi dacă ar închide rafinăria, s-ar declanşa o campanie împotriva companiei, vor avea presiuni politice, cât şi sociale şi economice. Rafinăria are o capacitate mică, de 2,4 milioane de tone anual, dar este una dintre cele mai moderne din Europa. Dacă conflictul se îngroaşă, atunci vor fi forţaţi să vândă şi rafinăria şi benzinăriile. Niciun investitor nu va veni să preia doar o rafinărie continentală de capacitate mică, ci doar dacă e eficientă pe lanţul valoric. Adică să ai şi distribuţie. Iar cine le va prelua trebuie să fie un producător care are şi petrol pe care să-l rafineze aici“, a completat el.

Şantaj la procurori

Lukoil a încheiat o înţelegere cu procurorii, însă conducerea de la Moscova va decide până vineri dacă acceptă termenii acestui pact şi dacă rafinăria Petrotel va fi repornită, a declarat ieri Vladimir Nekrasov, vicepreşedinte pe rafinare, marketing şi distribuţie al grupului rus. Oficialul grupului rus nu a precizat însă care sunt termenii înţelegerii.  

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniul rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord, vom reporni rafinăria, dacă nu, nu“, a spus Nekrasov, la Ploieşti.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a făcut săptămâna trecută percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei. Andrey Bogdanov, directorul general al Petrotel Lukoil, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Vagit Alekperov, fost ministru al Petrolului în URSS

Grupul Lukoil este controlat de către oligarhul rus Vagit Alekperov. Anterior, Alekperov a mai dorit în două rânduri închiderea rafinăriei de la Ploieşti, din cauza extinderii rafinăriei de la Burgas, din Bulgaria.

Lukoil este cel mai mare grup petrolier privat din Rusia, iar Vagit Alekperov este un fost ministru al Petrolului din perioada URSS, fiind considerat şi un apropiat al Kremlinului. Lukoil a înregistrat în 2013 un profit net de 7,8 miliarde de dolari, la venituri de 141,5 miliarde de dolari, producţia totală a grupului fiind de 90,8 de milioane de tone de ţiţei. Potrivit revistei americane Forbes, Alekperov are o avere estimată la 12,8 miliarde de dolari.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite