Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Consultant fiscal: ANAF trebuie restructurată în folosul contribuabililor. Cinci din şase angajaţi îi îndrumă greşit

0
9 Jan 2019 09:32:16
Autor: Afrodita Cicovschi

Intenţia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, de a restructura ANAF astfel încât sdumele colectate la buget să fie mai mari ar trebui îndreptată, în opinia consultantului fiscal Adrian Benţa, către folosul contribuabilor, pentru că din şase întrebări adresate de aceştia angajaţilor Fiscului, cinci răspunsuri sunt greşite, lucru care îi pune inutil pe drumuri.

„ ANAF-ul este o instituţie de aproximativ 29.000 – 30.000 de oameni. Sunt de salutat declaraţiile ministrului Teodorovici, privind un comportament corect al ANAF faţă de contribuabili, dar problema este că, pe măsură ce te îndepărtezi de Bucureşti, influenţa ministrului scade.
 
Schimbarea mentalităţilor angajaţilor ANAF nu se poate face doar numind o nouă conducere. Trebuie mers în unităţile teritoriale ale Agenţiei şi făcute instructaje echipelor de inspecţie fiscală.
 
E nevoie de o mai bună pregătire profesională inclusiv în ceea ce priveşte comportamentul angajaţilor de la ghişeu”, a declarat Adrian Benţa, citat de PSNews.
 
Angajaţi neinstruiţi în privinţa ultimelor modificări fiscale
 
Acesta a explicat că, dacă pui aceeaşi întrebare la şase secţii financiare din şase sectoare diferite ale Capitalei, „vei obţine şase răspunsuri diferite, din care cinci sunt eronate”.
 
„Este nevoie de o mai corectă aplicare a Codului Fiscal, de legi mai clare, neinterpretabile. Şi, mai presus de toate, trebuie să se transmită clar mesajul că o economie fără contribuabil, o economie fără firme, nu există.
 
Scopul funcţionarilor ANAF este să ajute firmele să îşi plătească în mod corect taxele şi nu să îi calce în picioare, plecând automat de la prezumţia de vinovăţie”, a completat specialistul fiscal.
 
Sistem informatic învechit
 
În ceea ce priveşte priorităţie noii conduceri a Agenţiei, în 2018, Adrian Benţa spune că ”sistemul informatic este învechit şi poate oricând să cadă. Noua conducere trebuie neapărat să organizeze achiziţia de noi echipamente.
 
În plus, în prezent există mari probleme cu inspecţiile fiscale: la foarte mulţi contribuabili, angajaţii ANAF stabilesc debite suplimentare, care ulterior sunt desfiinţate de instanţele de judecată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările