Consumatorii casnici trebuie să se aştepte la scumpiri majore la energia electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalele date pe bursa de energie electrică OPCOM, coroborate cu suprataxarea companiilor din domeniu cu 2% din cifra de afacer, vor duce inevitabil la creşterea preţului energiei electrice facturate consumatorilor finali.

„ANRE a reglementat tarifele pentru clienţii care n-au trecut pe piaţa concurenţială (care nu şi-au schimbat furnizorul iniţial de energie electrică în urma liberalizării – n. red.) până în luna iunie a anului 2019. Este foarte posibil ca, din vară, preţul energiei electrică să crească vertiginos, pe de o parte din cauza energiei cumpărată de furnizori de pe bursa OPCOM, iar pe de alta din cauza taxei de 2% pe cifra de afaceri companiilor din energie, indiferent dacă sunt producători, distribuitori sau furnizori de energie electrică”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

Preţul energiei livrate pe OPCOM pentru mâine, la ora 18.00, este de 630 de lei MWh (piaţa pentru ziua următoare PZU), potrivit datelor publicate de Operatorul Comecial al Pieţei de Energie electrică şi gaze. 

Este un nou record al ultimilor doi ani, în condiţiile în care precedentul fusese bătut chiar azi, când preţul ajunsese la 611 lei.

Spre exemplu, preţul mediu al energiei electrice livrate prin PZU în 2017 a fost de 219,27 lei, de aproape trei ori mai mic decât vârful atins astăzi.

Potrivit surselor citate, este foarte probabil ca media anuală să fie mult mai mică decât această valoare, dar cu certitudine va depăşi preţul mediu din urmă cu un an, lucru care se va răsfrânge asupra consumatorilor finali.

„Cu certitudine, consumatorii care nu şi-au ales încă un furniz\or de energie electrică de pe piaţa cncurenţială vor avea de plătit mai mult pentru energia electrică consumată”, a declarat sursa citată.

Preţul mediu pe toate intervalele orare este de 89,1 euro/MWh, totuşi cu aproape 9% mai mic faţă de ziua precedentă, iar preţul pentru intervalul 9-20 este de 102 euro, cu 15% sub cel din şedinţa precedentă.

Preţurile sunt ca de obicei mult mai mari decât cele din Slovacia şi Cehia (57,4 euro şi 47,8 euro – medie a întregii zile) şi uşor peste  cele de pe cealaltă piaţă cu care România este cuplată, Ungaria (88,7 euro).

Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă, deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute.  Din acest motiv, pe toate palierele orare ale zilei de mâine, România importă energie pe relaţia cu Ungaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite