Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Consumul de bere la PET a crescut cu 36% în 5 luni, cel la sticlă s-a redus la jumătate

1
16 Jul 2020 12:24:29
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Consumul de bere la PET a crescut substanţial în primele 5 luni, în detrimentul consumului de bere la sticlă, ambalaj folosit îndeosebi în restaurante şi terase, arată statistica efectuată de „Berarii României”, potrivit căreia, per total, cantitatea de bere consumată a scăzut cu 10%.

În lunile martie – mai 2020, sectorul local al berii a înregistrat o scădere de peste 10 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
 
“Producătorii de bere observă cu îngrijorare situaţia din sectorul Horeca şi, implicit, din industria berii. Primele luni ale anului nu au fost unele bune pentru industria berii, iar impactul cel mai puternic se va resimţi în trimestrul al treilea al anului care, în mod obişnuit, este vârful de sezon pentru bere, dar care depinde mult de condiţiile de operare din industria ospitalităţii.
 
De aceea este esenţială implementarea programelor de investiţii anunţate de autorităţi şi a strategiilor de susţinere pentru sectorul Horeca, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spaţiile publice, prin deciziile autorităţilor locale sau prin permiterea funcţionării unor locaţii temporare de tip food trucks sau baruri mobile.”, spune Julia Leferman, diector general Asociaţia Berarii României.
 
Începând cu luna martie 2020, odată cu declanşarea pandemiei, s-a conturat o tendinţă nouă printre consumatorii de bere, prin creşterea cu 30% a preferinţei pentru ambalajele de unică folosinţă, în detrimentul sticlei reutilizabile. La nivelul primelor 5 luni din an, comparativ cu ianuarie – mai 2019, trendul descendent al sticlei reutilizabile este şi mai accentuat (-45%) în raport cu sticla de unică folosinţă, care a crescut cu 36%.
 
Totodată, faptul că barurile şi restaurantele şi-au oprit activitatea timp de 2 luni şi jumătate, a dus şi la închiderea liniilor de bere la draft. Chiar dacă începând cu 1 iunie terasele s-au redeschis, reluarea comercializării berii draft se petrece treptat, în concordanţă cu măsurile de redeschidere etapizată a locaţiilor Horeca. Oricum, scăderea importantă înregistrată de segmentul Keg din primele luni va marca întregul an 2020. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangǎ
16.07.2020, 13:22:27

Mai ieftiniti si voi berea la sticla prin supermarketuri, si-o sa vedeti ce vanzari babane o sa aveti. Nu mai asteptati sa vindeti la suprapret pe la terase, ca nu se anunta prea curand.