Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Consumul a crescut cu 4% în octombrie. Ministrul Finanţelor: Am revenit după perioada grea din martie şi aprilie

0
3 Dec 2020 12:22:03
Autor: Elena Deacu

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai bun indicator pentru consum, a crescut în octombrie atât ca serie brută cât şi  ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,1%, respectiv 5,7%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. Ministrul Finanţelor consideră că economia îşi revine după perioada grea din martie şi aprilie.

Octombrie 2020 comparativ cu octombrie 2019

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,1% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+13,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 12,0%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,7% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+14,0%) şi la vânzările de produse 3/3 alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,1%.

Octombrie 2020 comparativ cu septembrie 2020

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,3%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,8%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2020, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 1,8% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+2,7%)şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,4%.

Perioada 1.I-31.X.2020 comparativ cu perioada 1.I-31.X.2019

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.X.2020, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2019 a înregistrat o creştere cu 2,0%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+4,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,8%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.X.2020, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2019, a înregistrat o creştere cu 1,9% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+4,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,5%.

Cîţu: Economia îşi revine

„INS a publicat în această dimineaţă (joi, n.r.) cifrele pentru consum în octombrie. Ceea ce estimam pentru economie s-a întâmplat. Consumul continuă să crească, am depăşit nivelul anului trecut, am revenit după perioada grea din martie şi aprilie”, a declarat ministrul Finanţelor la Radio Guerrilla.

Pe de altă parte, Cîţu a anunţat că, potrivit execuţiei bugetare pe luna noiembrie, veniturile fiscale au fost mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

„Avem execuţia la noiembrie, lună care continuă cu veşti bune. Veniturile fiscale sunt mai mari decât anul trecut în noiembrie. Înseamnă că economia îşi revine şi vreau să mulţumesc antreprenorilor, românilor, pentru că într-un an dificil am reuşit împreună să facem lucrurile să funcţioneze”, a subliniat ministrul citat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările