Consumul a crescut în februarie cu 7,5%, avans stimulat de vânzările de produse nealimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut în luna februarie cu numai 1% FOTO Adevărul
Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut în luna februarie cu numai 1% FOTO Adevărul

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în luna februarie atât faţă de ianuarie, cât şi faţă de luna corespunzătoare de anul trecut, cu 1,3%, respectiv 7,5%, în principal pe segementul produselor nealimentare, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2014, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,9%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+2,9%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2014, comparativ cu luna precedentă a crescut cu 1,3%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+1,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,8%.

Faţă de februarie 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 8,7% datorită creşterilor la vânzările de produse nealimentare (+13,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,7%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 7,5% comparativ cu luna corepsunzătoare de anul trecut, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+12,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,8%).

Cumulat pe primele două luni de anul trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 7,0% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,4%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) din primele două luni ale anului, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 6,3%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+10,9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,2%).


Mai puteţi citi: 

Creşterea PIB din 2013 nu se vede în buzunarele românilor. Surplusul se ascunde la stat, la multinaţionale şi în conturile evazioniştilor, cred economiştii. Economiştii consultaţi de „Adevărul“ în legătură cu creşterea surprinzătoare a PIB din 2013 arată că doar companiile multinaţionale şi cele de stat au câştigat cu adevărat ceva în 2013, în timp ce populaţia şi firmele mici româneşti au dus greul.

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.

Leul s-a apreciat uşor, ajutat de anunţarea creşterii-record a economiei româneşti din 2013.Moneda naţională s-a apreciat în prima parte a sesiunii interbancare locale, ca urmare a publicătii unor date peste aşteptări privind creşterea PIB de anul trecut. Astfel că BNR a publicat, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,4815 lei/euro, cu 1,13 bani mai redus faţă de joi.

România este tigrul Europei: avem cea mai mare creştere economică din UE. Creşterea economică de 3,5% în 2013 a României plasează ţara noastră pe locul 1 în topul Uniunii Europene al avansurilor PIB, reiese din datele centralizate la Eurostat – biroul de statistică al UE.

Ţările UE cu cele mai bune estimări de creştere a PIB în 2014. România, în top 10. Cea mai mare crestere a produsului intern brut (PIB) al unei tari din Uniunea Europeana (UE) ar putea sa ajunga la 4,2% in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Economia României a crescut cu 3,5% în anul 2013. În trimestrul IV, a avansat cu 1,7% faţă de trimestrul III şi cu peste 5% faţă de acelaşi trimestru din 2012. In anul 2013, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, arată datele comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite