Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Contoarele inteligente – avantajele prezente şi viitoare de care beneficiază consumatorii de energie electrică

6
19 Nov 2019 07:32:42
Autor: Afrodita Cicovschi

Contoarele inteligente reprezintă noua generaţie de aparate de măsurare a consumului de energie electrică, care va înlocui treptat generaţia veche de contoare, conform planurilor aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Contoarele inteligente funcţionează la adevărata capacitate doar când sunt integrate într-un sistem de măsurare inteligentă, care transmite informaţii către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. 
 
Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină şi alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicaţii PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Astfel, contoarele inteligente permit distribuitorului de energie electrică să colecteze şi să analizeze datele şi să afle care sunt zonele unde trebuie făcute îmbunătăţiri, iar consumatorului să-şi monitorizeze şi să-şi adapteze consumul. 
 
Cei care au deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, pot verifica informaţiile despre consumul propriu accesând contul online de pe calculator sau de pe un dispozitiv mobil. 
 
Avantajele contoarelor inteligente
 
Consumul este citit de la distanţă. Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat şi fără greşeli, furnizorul va putea factura consumul real, nu unul estimat. Pentru că transmiterea datelor este continuă, clienţii vor avea, pe viitor, libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare – vor putea opta şi în România pentru tarife flexibile (contorul inteligent permite stocarea mai multor tipuri de tarife), configurabile la nivel de interval orar sau zi, săptămână, lună, sezon. În viitorul nu foarte îndepărtat, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat, din contorul inteligent, tarifele diferenţiate şi vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.
 
Consumul de energie poate fi mai uşor monitorizat şi controlat. Informaţiile despre consumul normal sau detaliat sunt afişate rapid şi pot fi vizualizate pe calculator, tabletă sau telefon pentru o imagine clară a energiei consumate – prin accesarea contului online. Astfel, clienţii îşi pot ajusta comportamentul de consum pentru a economisi energie!
 
Clienţii sunt protejaţi de supratensiuni. Totodată, aceştia au şanse la o realimentare mai rapidă dacă deconectarea a fost cauzată de incidente din reţeaua de energie electrică, deoarece contorul poate oferi informaţii valoroase cu privire la poziţia, tipul şi magnitudinea incidentelor (la medie şi înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenţii, întrucât unele pot fi făcute de la distanţă.
 
Energia produsă este măsurată separat. Funcţia de măsurare bidirecţională a contorului inteligent permite integrarea facilă a unităţilor de generare a energiei şi a prosumatorilor. Fie că energia este produsă cu ajutorul turbinelor eoliene sau a panourilor solare, contorul va măsura separat energia care este livrată în reţea şi pe cea absorbită din reţea.
 
Prosumatorii, de exemplu, vor şti când consumă energie din reţea şi când consumă din energia regenerabilă pe care o produc ei înşişi. În plus, pentru clienţii de business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe şi personalizate care permit reducerea costurilor în corespondenţă cu evoluţia preţului energiei pe piaţa de tranzacţionare a energiei. 
 
Economie de timp la schimbarea furnizorului. Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, închiderea sau transferul de contract vor fi realizate de la distanţă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

foarte atent
19.11.2019, 08:34:53

care avantaje ?! transmite la distanta ? nu ma intereseaza ! raportate la costul enorm al instalarii pe care-l plateste consumatorul, NU merita ! daca suporta compania de energie costurile integral, atunci merge !! altfel, compania mai face si profit din asta, deci toate avantajele sunt de partea ei ! se vede ca avem de-a face cu publicitate din fraza cu electrocasnice inteligente care vor decide cand sa porneasca !! hahaha...care electrocasnice stau si asteapta sa porneasca !?

+5 (7 voturi)
tac tic
19.11.2019, 16:52:36

Corect! Articolul este aberant, daca nu sinistru de-a binelea :-) Deci, sa ne intelegem: Electrocasnicele din casa mea pornesc conform criteriilor dupa care au fost ele concepute din fabrica, sau dupa alegerea mea, in niciun caz nu au vreo treaba cu contorul de energie electrica de la ENEL. Cu alte cuvinte, precizez autorului articolului ca: - frigiderul porneste si se opreste automat conform TERMOSTATULUI propriu, pentru a mentine temperaturile optime de frigerare (alese de mine personal) atat in compartimentul de frigider cat si in cel de congelator; n-are NICIO treaba cu contorul de energie electrica... Asta ar mai lipsi, sa mi se strice mancarea ca () contorul mi-a oprit frigiderul...:))); - televizorul il pornesc eu, si tot eu il opresc (nu cand vrea contorul); - masina de spalat merge cand ii dau eu drumul, nu cand o porneste contorul; - fierul de calcat, cuptorul cu microunde, centrala termica si aerul condintionat pornesc si se opresc la comenzile mele, nu ale contorului de la ENEL!!! O asemenea aberatie n-am mai auzit, nicaieri in lumea asta... Asa cevaaa...:)))

+6 (6 voturi)
Adrian Foangǎ
19.11.2019, 08:40:40

Ati uitat sa marcati articolul asta ca "publicitate". Altfel, numai balarii.

+10 (10 voturi)
Dream Pervertor
19.11.2019, 09:30:53

1. ANRE ca institutie trebuie sa dispara! 2. Contorul inteligent, este inteligent pentru producator nu pentru consumator; de ce mai exista reevaluari de consum trimestriale?

+9 (9 voturi)
cosmic
19.11.2019, 11:53:44

am auzit ca comunicatia contoarelor electronice este bidirectionala, adica renel poate sa iti citeasca contorul, dar poate sa ii si modifice datele. asta ar inseamna ca pot sa iti bage kw in plus. practic, clientul nu mai are nici un control, plateste cat i se cere, nu are cum sa mai verifice. prin alte tari lumea deja renunta la contoarele „inteligente” pt ca le vin facturi mult mai mari. ps. in engleza „intelligence” inseamna si spionaj.

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările