Contribuabilii au câştigat 480 de procese intentate Fiscului pentru stabilirea eronată a obligaţiilor, suma pierdută de stat se ridică la 110 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţele de judecată au dat câştig de cauză contribuabililor, anul trecut, în aproape 500 de cazuri în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le-a stabilit eronat, şi menţinut în urma contestaţiilor, obligaţiile de plată, suma totală depăşind 110 milioane lei.

Anul trecut, instanţele s-au pronunţat pe fond în 1.247 de cauze având ca obiect deciziile structurilor ANAF de soluţionare a contestaţiilor.

„Instanţele s-au pronunţat asupra legalităţii si temeiniciei obligării contribuabililor la plata debitelor şi conformarea faţă de măsurile stabilite de organele fiscale si menţinute de către structurile de soluţionare a contestaţiilor, hotărând că suma de aproape 400 milioane de lei, în 734 de cazuri, a fost corect stabilită în sarcina contribuabililor, în timp ce pentru suma de peste 110 milioane de lei, în 483 de cazuri, au dat câştig de cauză contribuabililor. Pentru suma de 13 milioane de lei instanţele au pronunţat, în 30 de cazuri, alte soluţii“, arată Fiscul, într-un comunicat, citat de Mediafax.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile specializate de soluţionare contestaţii, a verificat anul trecut peste 7.800 de dosare, cu o sumă totală contestată de aproape 1,5 miliarde lei, privind acte administrativ fiscale.

„Procentual, soluţiile emise de către structurile de soluţionare a contestaţiilor, pe sume, reprezintă: 52,83% respingere, 5,51% desfiinţare, 6,83% admitere si 35,83% alte soluţii“, arată ANAF.

În categoria „alte soluţii“ se regăsesc anularea actelor administrativ fiscale, lipsa competenţei de soluţionare a contestaţiilor, renunţarea de către contribuabil la contestaţie, precum si suspendarea soluţionării cauzei pe cale administrativă de atac.

Fiscul a intrat în centrul atenţiei în luna ianuarie, după ce a emis decizii de impunere pe dobânzile la alocaţiile copiilor luate prin bănci, ceea ce a declanşat un imens scandal.

De asemenea, "Adevărul" a relatat si de cazurile unor persoane decedate care au primit acasă decizii de impunere.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite