Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Convorbirile din România către statele din SEE vor avea preţuri plafonate

0
15 Apr 2019 14:04:01
Autor: Elena Deacu

Începând cu 15 mai 2019, tarifele pentru apeluri fixe şi mobile către orice ţară din interiorul Spaţiului Economic European (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) nu vor depăşi 0,19 euro (fără TVA) pe minut şi 0,06 euro pentru un SMS.

Apelurile internaţionale în SEE sunt apelurile făcute atunci când consumatorul, aflat în ţară unde deţine abonamentul, sună pe cineva din altă ţară din SEE, în comparaţie cu apelurile în roaming, care sunt apelurile efectuate de utilizator atunci când călătoreşte în străînătate. BEREC a realizat un videoclip în care explică diferenţa între apelurile internaţionale în SEE şi „Roam like at home”.

Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri şi 0,06 euro pentru SMS se aplică doar apelurilor şi SMS-urilor către numere din SEE care sunt tarifate în funcţie de consumul efectiv, nu şi celor care sunt incluse în abonamente/(extra)opţiuni deja achiziţionate. Totuşi, după epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie să respecte plafonul reglementat.

Unde se aplică aceste tarife                      

Aria de aplicare a acestor plafoane este identică ariei de aplicare a regulamentul european „Roam like at home”. Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internaţionale se aplică în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile şi pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparţine de Franţa), Azore, Madeira şi Canare, în insulele Ĺland.

Aplicarea prevederilor în ceea ce priveşte apelurile sau SMS-urile către numere din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, respectiv către numere din Gibraltar depinde de evoluţia negocierilor privind Brexit-ul.

În conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European şi al Consiliului, plafoanele pentru comunicaţiile în interiorul UE sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, începând cu 15 mai 2019.

Motivele care au dus la plafonarea tarifelor

Potrivit Regulamentului (UE) 2018/1971, preţurile ridicate pentru comunicaţiile în interiorul UE reprezintă un obstacol în calea funcţionarii pieţei interne, deoarece acestea descurajează căutarea şi achiziţionarea de bunuri şi servicii de la un furnizor situat într-un alt stat membru. Prin urmare, a fost necesar să se stabilească limite specifice şi proporţionale la preţul pe care furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale accesibile publicului bazate pe numere îl pot percepe consumatorilor pentru comunicaţii în interiorul UE pentru a elimina astfel de preţuri ridicate. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii