Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Corina Creţu demască minciunile PSD: Centura Capitalei nu a ajuns la Comisia Europeană, magistrala de metrou M6 nu s-a aprobat

33
15 Nov 2018 14:35:09
Autor: Afrodita Cicovschi

Comisarul european Corina Creţu a dezvăluit într-un interviu multitutindea problemelelor cu care se confruntă România, arătând că o mare parte dintre acestea, inclusiv cele legate de obţinerea fondurilor europene sunt legate de inconstanţa Executivului, care schimbă proiectele, după cum schimbă miniştri.

„Au fost patru prim-miniştri, dar în domenii esenţiale, ca transport, sănătate, la transport am avut şapte miniştri în aceşti patru ani. (...) Am o scrisoare de anul trecut cu nişte priorităţi pe transport; o altă scrisoare, anul acesta, cu alte priorităţi de transport. Pe infrastructură să schimbi priorităţile de pe-o zi pe alta, de la un guvern la altul, din două în două luni”, a spus comisarul european Corina Creţu, într-un interviu acordat România TV.
 
Aceasta şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că oficialii din Transporturi şi chiar Primăria Capitalei au anunţat că proiectul magistralei M6 a fost aprobat de Comisia Europeană, lucru total neadevărat. 
 
„Să spui că s-a aprobat M6 când nici acum nu e aprobat şi s-au dat cred că trei comunicate de presă de către Ministerul Transportului că e aprobat... Nici acum nu e aprobat M6! Centura Bucureştiului  (...) Să spui în guvern, televizat, în direct, că Centura Bucureştiului e la Comisie? Nu e primită Centura Bucureştiului la Comisie. Noi nu avem sub analiză decât acest M6, care este sub analiză... metroul de la Gara de Nord la aeroport”, a spus comisarul.
 
 
Aceasta a precizat că „principalul criteriu este PIB pe cap de locuitor, prin care România practic câştigă aproape 10 miliarde în plus faţă de actuala perioadă de programare”. 
 
„Dar având în vedere faptul că avem o absorbţie care nu este atât de mare şi avem probleme legate de absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020, cred că europarlamentarilor, oricât de patrioţi ar fi, le va fi foarte greu să demonstreze cum să obţinem mai multe fonduri, în condiţiile în care nu reuşim să cheltuim banii pe care îi avem acum. Dar speranţa mea este că vom reuşi să lucrăm în paralel pentru îmbunătăţirea absorbţiei, pentru perioada 2014 - 2020 şi pentru a avea un buget mai consistent în perioada 2021 – 2027”, a adăugat Creţu. 
 
Comisia ne-a alocat 9,2 miliarde de euro, din care România a cheltuit doar 1,3 miliarde
 
Referindu-se la acuzele care i-au fost aduse, Creţu a spus că nu înţelege de unde vine „această situaţie conflictuală care este legată de nişte nerealizări asupra cărora eu am atras atenţia”. 
 
„Să vă dau acest exemplu, al autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni. Au fost la mine în audienţă oamenii care militează pentru această autostradă. Această autostradă este o prioritate la fel ca centura Bucureştiului, ca Sibiu - Piteşti, ca Piteşti - Craiova, în Master planul de transport adoptat de România. Deci, România a decis că este o prioritate această autostradă. 
 
Apoi, bineînţeles că am fost atacată spunând că nu ştiu concret nimic. Oamenii aceea nu s-au întâlnit doar cu mine la Bruxelles ci cu toţi specialiştii nostri şi de aceea eu am această datorie să apăr munca a zeci de oameni. 
 
Şi ca să vă spun concret, legat de sursele de finanţare, în programul de infrastructură mare România are la dispoziţie pentru perioada 2014-2020 - 9,2 miliarde de euro. 
 
S-au făcut plăţi de 2,3 miliarde de euro, dar din care un miliard de euro înseamnă prefinanţări, adică bani care se dau la începutul perioadei de programare, nu pe lucrări efectuate ci pentru a ajuta statele membre dacă cumva nu au bani de cofinanţări să înceapă lucrările. 
 
Deci, practic din 9,2 miliarde de euro pe programul de infrastructură mare s-au cheltuit pe lucrări efectuate doar 1,3 miliarde. Atâtea plăţi am făcut noi de la Comisia Europeană. Mi se spune, mi s-a răspuns şi nu ştiu cum poţi să nu demonstrezi că sunt 200% contractări.
 
 Care sunt acele contracte? N-au venit la Comisia Europeană. Din punctul nostru de vedere, noi mai avem la dispoziţie atâtea miliarde. Sigur, avem cele fazate şi restrospectivele, pentru că ştiţi că am făcut efort şi pentru perioada 2007 - 2014. Iarăşi, nu vreau să intru în conflict cu nimeni...”, a afirmat comisarul european.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

leuldinpanjshir99
15.11.2018, 14:40:36

Lasa ca psd-oii mai maresc pensiile si salariile la bugetari din bani imprumutati si totul e bine. Se umfla consumul, ne laudam apoi cu crestere economica ...

+11 (11 voturi)
Sergiu Popilian
15.11.2018, 14:45:47

Este acesta un exemplu de viitor luminos, construit pe fundația minciunilor paleriene (diversiune, distorsiune, omisiune, promisiune sau falsa compasiune)? Eu nu cred, doar... întreb.😁😁😁❤💛💙

+7 (7 voturi)
Lucian Pufu
15.11.2018, 15:20:39

Cei din urma vor fi cei dintai, in Romania se aplica pe lumea asta. Asa au ajuns Vasilica, Iordache, Nicolae Serban si ceilalti habarnisti sa ne conduca. Nu e greu de stiut unde vom ajunge.

+10 (10 voturi)
Ciprian Ch
15.11.2018, 15:21:34

Dna Cretu, va vor acuza ca lucrati cu statul paralel! Mare atentie. Sau cu serviciile. E si asta o varianta. Economia duduie, salariile cresc ca ciupercile dupa ploaie - de ce aceste rautati?!

+9 (9 voturi)
Carmen Florea
15.11.2018, 15:29:36

Ce sa pretinzi de la hoti? Astia nu dorm de grija contribuabililor, pe care-i incarca de taxe ca apoi sa le care hotii in Brazilia, Mazargascar si paradisurile fiscale ale lumii. ... 'nu s-a aprobat', dar hotii au luat oricum si iau saci de banii pe marile 'proiecte' de rht si asa in fiecare an 'proiecte' peste 'proiecte' pe hartie, pt care sarlatanii si puscariasii ca Valcov, Dragnea si banda 'ciufulesc' milioane de euro ...

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările