Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Corupţia în sistemul de sănătate: 1 din 5 români, nevoiţi să dea mită pentru serviciile medicale

6
15 Jun 2021 16:34:05
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un studiu întocmit de Barometrul Global al Corupţiei plasează România, din nou, în fruntea unui clasament neonorabil în Uniunea Europeană, informează The Guardian.

Potrivit sursei citate, circa o treime dintre rezidenţii din UE s-au bazat pe „conexiuni personale” pentru a avea acces la asistenţă medicală în timpul crizei Covid, iar aproximativ unul din cinci oameni din România, Bulgaria, Ungaria sau Lituania au plătit mită pentru astfel de servicii, a constatat raportul despre corupţie.
 
Aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenţi dintr-un sondaj realizat de Transparency International au declarat că, în guvernul ţărilor în care locuiesc, corupţia este o problemă majoră.
 
Conform autorilor raportului, constatările sunt deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că statele membre UE se pregătesc să aloce miliarde de euro pentru recuperarea post-pandemică.
 
Comisia Europeană este aşteptată să aprobe, în mod imminent, planurile naţionale de cheltuieli de 800 miliarde de euro care vor fi strânse în comun pe pieţele financiare.
 
„UE este adesea văzută ca un bastion al integrităţii, dar aceste constatări arată că ţările din regiune rămân vulnerabile la efectele insidiuoase ale corupţiei”, a declarat Delia Ferreira Rubio, preşedintele Transparency International. 
 
„În timpul unei crize de sănătate, utilizarea conexiunilor personale pentru a accesa serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca plata mitei. Vieţile se pot pierde atunci când persoanele conectate primesc un vaccin Covid-19 sau un tratament medical înainte de cei cu nevoi mai urgente. Este crucial ca guvernele din întreaga UE să-şi dubleze eforturile pentru a asigura o redresare echitabilă şi echitabilă de la pandemia în curs de desfăşurare .", a transmis sursa citată.
 
Raportul prezintă o imagine a nemulţumirii cu privire la relaţiile dintre marile companii şi guverne şi un grad ridicat de implicare directă a cetăţenilor în practicile corupte de acces la serviciile publice.
 
În timp ce doar 6% dintre persoanele din întreaga regiune au declarat că au considerat că este necesar să plătească mită pentru a obţine sau accesa serviciile de sănătate, sondajul a constatat că 29% s-au bazat pe conexiuni personale. Acest lucru a fost cel mai întâlnit în Republica Cehă (54%), Portugalia (46%) şi Ungaria (41%).
 
Cel mai mare număr de oameni care au spus că au dat mită pentru a asigura asistenţa medicală au fost în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) şi Croaţia (14%).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

LAMURITORU'
15.06.2021, 16:50:03

Doar 1 din 5? Ha, ha, ha, ha, ha... Ce gluma buna!

+1 (1 vot)
mache
15.06.2021, 17:09:17

din punctul meu de vedere in momentul asta cel mai corupt sistem de stat e sistemul medical. asta in ciuda maririi substantiale a salariilor.

-6 (8 voturi)
muresan anna
15.06.2021, 17:11:11

Cred ca tot ce este de stat este corupt.

+2 (2 voturi)
mache
15.06.2021, 17:16:03

eu de 2-3 ani sunt ''socat'' in sens pozitiv de cat de bine se poarta cu mine functionarii statului-primarie, taxe, fisc. Mie nu-mi vine sa cred ca se poate si asa de civilizat. Si la fel de socat am fost de cat de corect am fost tratat de politie la ultimele 2 intalniri. In spitale e ceva mai bine ca acum 10 ani dar inca departe de ce ar trebui sa fie

-4 (4 voturi)
Mihai Popescu
15.06.2021, 17:30:23

In sistemul medical spaga este regula. Cunosc foste asistente medicale si chiar si medici care mi-au spus ca daca nu dai spaga la medici si asistente, iti zimbesc frumos dar nu te trateaza bine. Coruptia in sanatate este generalizata. Fiul meu a fost internat in Germania si mi-a spus ca sa nu vin acolo pt. ca " sa nu stric ceva". A fost tratat f. bine fara spaga la medici.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările