Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cosmin Ghiţă, SNN: Construcţia reactoarelor 3 şi 4 va crea indirect 19.000 de noi locuri de muncă

5
30 Jul 2021 15:33:04
Autor: Afrodita Cicovschi

SN Nuclearelectrica SA a primit astăzi, la CNE Cernavodă, vizita de lucru a unei delegaţii a Departamentului de Stat pentru Energie din Statele Unite ale Americii, conduse de dr. Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcţie şi Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.

Vizita are în vedere continuarea cooperării în baza Acordului Interguvernamental Romania-SUA parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 şi ratificat recent de statul roman, implicit a demarării acestei cooperări în timp util pentru realizarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generala a Acţionarilor SNN.
 
Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 este structurata în 3 etape derivate din experienţă internaţională în construcţia de noi centrale nucleare: Etapa Pregătitoare estimata să dureze 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistenta tehnica, juridica şi financiara pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrări Preliminare, cu o durata estimata de 18-24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, construcţie) vă realiza partea de inginerie critica a proiectului şi documentaţia de securitate nucleara.  Etapa a treia vă fi dedicata construcţiei efective şi vă avea o durata de 69-78 de luni. În baza acestor etape de realizare, este estimat că Unitatea 3 va intra în exploatare comerciala în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031. 
 
“Sistemul energetic românesc are nevoie de rezilienţă şi sustenabilitate, iar extinderea capacităţii nucleare în România, în contextul actualei tranziţii către o economie curată, răspunde acestor necesităţi, conduce la creştere economică şi socială, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, o cerinţă necesară în paradigma decarbonizării, crearea indirectă a aproximativ 19.000 locuri de muncă la nivel de industrie,  formare de noi generaţii de specialişti simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unităţi nucleare CANDU.”-Cosmin Ghiţă, Director General SNN 
 
Cooperarea dintre România şi SUA are în vedere extinderea capacităţilor nucleare că soluţie ferma la atingerea ţintelor de decarbonizare, ambele state fiind puternic active la nivel international în promovarea tehnologiilor nucleare şi a inovaţiei nucleare pentru a raspunde eficient necesitaţilor tranziţiei energetice pe termen mediu şi lung, la timp şi cu menţinerea costurilor decarbonizarii la un nivel sustenabil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mache
30.07.2021, 17:29:56

Asta cu reactoarele canadiene și nu rusești a rupt ficatul tovarășilor de la Moscova la timpul ei. L-au urat veșnic pe Ceaușescu ca nu folosește tzehnologia Cernobîl. Am pierdut 7 ani așteptând povesti Chinezești cu Victor Ponta. Sper sa le facem acu’.

-28 (28 voturi)
jula ion
30.07.2021, 19:22:12

mache Chinezii faceau cu banii lor -adeca 6 mld.$- reactoarele 3 si 4.Vroiau doar sa participe la vanzarea energiei electrice cu cota parte.Adica statul Roman nu cheltuia nici un leu basca dar dupa terminarea reactoarelor incepea sa incaseze.Afacerea cu americanii pentru 3 si 4 ne va costa 8 mld $ plus dobanzile percepute de consortiul de banci de peste ocean care va finanata lucrarile.Oare cat vor fi dobanzile?

freeson freeson4
30.07.2021, 19:46:23

Experiența muntenegreană în afacerile cu chinezii este grăitoare. 🙂

+12 (12 voturi)
mache
2.08.2021, 20:43:35

Chinezii pe unde merg fac așa: aduc tot pana la ultimul șurub din China, muncitori și ingineri chinezi. Economiile locale nu au nici un fel de beneficiu. In Ungaria l-au momit pe Orbán pentru o cale ferată. Aduc tot din China inclusiv muncitori. Toată mentenanța ulterioară se va face exclusiv cu piese importate. Noi reparam calea ferată cu 80% bani de la UE, pentru locomotive europene sau românești, pentru vagoane produse la Arad, cu muncitori și întineri Români.

-12 (12 voturi)
Bongo Pongo
31.07.2021, 02:55:12

test

Modifică Setările