Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cosmin Marinescu: Actuala criză energetică, mult mai nocivă decât pandemia şi restricţiile aferente

3
11 Feb 2022 09:15:32
Autor: Afrodita Cicovschi

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu subliniază, pe blogul său, faptul că actuala criză energetică se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia şi măsurile restrictive aferente acestora.

Potrivit acestuia, creşterea fără precedent a preţurilor energiei în UE demonstrează că, indiferent de sursele de energie, majoritatea statelor membre se confruntă cu aceeaşi problemă, iar erpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări şi la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în afara Uniunii. criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia şi măsurile restrictive aferente acestora, mai afirmă Marinescu în analiză.
 
”Este de salutat recenta decizie a Comisiei Europene de adoptare a Actului delegat privind includerea energiei nucleare şi a gazelor naturale în taxonomia europeană. Această decizie este şi rezultatul demersurilor pe care România le-a întreprins, consecvent, la nivelul Consiliului European. Astfel se deschid oportunităţi esenţiale pentru  următorii ani, care pot asigura consolidarea securităţii energetice a Uniunii, prin exploatarea înţeleaptă şi echilibrată a surselor comunitare de energie”, spune Comin Marinescu. 
 
El arată că ”este un moment deosebit de important, am putea spune chiar decisiv, pentru implementarea cu celeritate a proiectelor strategice ale României, atât în domeniul gazelor naturale din offshore, cât şi în domeniul energiei nucleare”.
 
Consilierul prezidenţial afirmă, despre ”creşterea fără precedent a preţurilor energiei în UE, că demonstrează faptul că, indiferent de sursele de energie, majoritatea statelor membre se confruntă cu aceeaşi problemă”.
 
”Perpetuarea crizei energetice actuale poate genera riscul ca multe industrii europene să recurgă la relocări şi la dezvoltarea de noi capacităţi de producţie în afara Uniunii” mai afirmă Marinescu, precizând că ”dependenţa puternică a UE de importurile de energie s-a menţinut în continuare, în ciuda faptului că, în ultimii 10 ani, producţia de energie din surse regenerabile a crescut continuu la nivelul Uniunii”. 
 
Potrivit lui Cosmin Marinescu, ”dincolo de impactul său inflaţionist, criza energetică actuală se profilează a fi mult mai nocivă pentru economie decât pandemia şi măsurile restrictive aferente acestora”.
 
”În România, creşterea puternică a preţurilor la energie este atât rezultatul factorilor externi, precum creşterea exponenţială a preţului certificatelor de emisii, cât şi al factorilor interni, precum ponderea nefiresc de mare a energiei tranzacţionate pe piaţa spot (PZU), aşa cum am arătat în analiza publicată la începutul crizei energetice. La nivel european, modul de rezolvare a crizei preţurilor la energie va prefigura şi viitorul economic al Uniunii. Poate că este momentul unei revizuiri de tip fine-tuning a calendarului european de „înverzire” a economiei sau chiar momentul unei reevaluări a instrumentelor şi mecanismelor prin care alegem să parcurgem drumul asumat al tranziţiei verzi, unul care pare tot mai ambiţios şi provocator – în oglinda vremurilor”, precizează consilierul. 
 
El mai arată că, ”indiferent de scenarii, trebuie să ne asigurăm, totuşi, că de eforturile necesare tranziţiei verzi nu profită tocmai competitorii noştri de pe piaţa mondială, în timp ce nota de plată împovărează cetăţenii şi economiile europene”.
 
”Devine tot mai evident faptul că, în raport de criza energetică, deciziile de astăzi configurează poziţia UE pe harta competitivităţii globale pentru următoarele decenii”, spune în analiză Cosmin Marinescu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stengaru Cosmin
11.02.2022, 10:08:55

............ Dupa ce ca a ajuns unul abia eclozat , ditamai consilierlu prezidential , presa miluita din banii plebei , il si baga in seama , il umfla precum un balon de sapun .... de ce sa ne miram ca am ajuns unde am ajuns . Daca acestia ne sunt specialistii , inseamna ca am ajuns unde se voia sa ajungem . Multumim .... celor cu "priority patria" , inaltelor porti ..... inclusiv Adevarul

-12 (12 voturi)
eugenc
11.02.2022, 10:29:51

Foarte bine formulat - surprinzător pentru ziarul adevarul. Piata spot s-a dovedit ca nu este asa de buna deoarece pur si simplu gazele sunt doar la rusi si pentru putin timp, mai nou, LNG -ul foarte scump si total ne-ecologic de la USA. Producătorii din Asia au deja contratele lor pe termen lung acolo. USA in principal (si Rusia) limitând artificial (si politic) sursa rusa de gaz - au manipulat piața spot - in plus acolo acționează si hedge fondurile speculative din USA si UK care măresc preturile si mai mult. O idee pragmatica ar fi un contract unic UE cu Gazprom pentru o cantitate mare de gaze care ar garanta un preț foarte mic - si ar oferi predictibilitate pe termen lung industriei europene - ar împiedica relocările. Așa ar putea obține si Romania un preț mai bun - din cauza prostiilor politicienilor romani nu poate negocia un contract avantajos cu rușii. Vrăjeala politica americana va baga in faliment economiile UE, SUA nu se abține in a importa petrol rusesc (8% din necesarul lor)

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
11.02.2022, 12:23:40

Creșterea prețurilor la energie este artificială, fără un suport logic; singura logică este pentru că putem, ... „noi” hotărâm.

+1 (1 vot)
Modifică Setările