Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Costurile cu internarea în spitale private, decontate parţial de stat. Cât va fi „contribuţia personală” şi ce trebuie să ştie toţi pacienţii

11
22 Jun 2021 12:21:48
Autor: Afrodita Cicovschi

Statul plăteşte de la 1 iulie o parte din costurile internării şi serviciilor medicale acordate pacienţilor din sistemul privat de sănătate, dacă aceştia au asigurare medicală, după ce Executivul a stabilit data de aplicare a unei legi privind introducerea „contribuţiei personale”.

Contribuţia personală este o reglementare introdusă în Legea 95/2006 în anul 2018. De atunci, termenul de aplicare a fost prorogat în mai multe rânduri, până la data de 1 iulie 2021.
 
Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate şi tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi la un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. 
 

Devizul estimativ

Şi în prezent, o persoană asigurată în sistemul naţional al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat, însă de la 1 iulie pacienţii care preferă spitalele private vor primi un „deviz estimativ” privind costurile, inclusiv partea care va fi decontată de Casa Naţională de Sănătate pentru intervenţia pe care urmează să o suporte pacientul asigurat şi cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului - detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găseşte în normele de aplicare ale contractului-cadru.  
 
„Acest „deviz” este de fapt o ofertă, care va fi valabilă 5 zile lucrătoare. Pacientul are astfel la dispoziţie 5 zile să se gândească dacă să accepte oferta sau să meargă la alte spitale private pentru a obţine oferte similare, să le compare şi să ia cea mai bună decizie pentru situaţia în care se află”, a explicat economistul Iancu Guda la emisiunea „Bani în Mişcare”.
 

De ce costă mai mult o operaţie la privat 

Aceste noi prevederi întăresc pentru pacient libertatea de a alege unde să se trateze, în ce condiţii şi unde vrea să ajungă banii lui, a declarat Iancu Guda, subliniind că sunt diferenţe fundamentale între cele două sectoare - public şi privat - în primul rând din perspectiva veniturilor: "La sectorul public, salariile sunt acoperite integral de CNAS, spitalele au ca surse de finanţare MS, CNAS, instituţiile locale de care aparţin spitalele şi pacienţi. La privat însă, sursele de venit sunt doar de la pacienţi.
 

CNAS: Contribuţia personală ar putea fi extinsă în 2022 şi pentru unele servicii în regim ambulatoriu

Vineri, CNAS a anunţat introducerea de la 1 iulie a contribuţiei personale.
 
„Implementarea treptată a contribuţiei personale suportate de asiguraţi, în condiţiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, este soluţia cea mai bună prin care ne asigurăm că pacienţii nu vor fi afectaţi, ci va aduce beneficii celor care optează pentru accesarea serviciilor acordate în spitalele private, oferindu-le predictibilitate asupra costurilor.
Practic, scoatem la suprafaţă costurile suportate de pacienţi în spitalele private aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate şi le oferim posibilitatea să aleagă unde vor să fie trataţi, cunoscând care va fi valoarea contribuţiei personale pe care ar trebui să o suporte pentru a beneficia de internare într-un spital privat. După ce vom analiza efectele contribuţiei personale pentru serviciile în regim de spitalizare şi vom corecta eventualele disfuncţionalităţi de aplicare, anul viitor vom putea extinde implementarea contribuţiei personale şi pentru unele servicii medicale acordate în regim ambulatoriu pentru specialităţi clinice şi paraclinice, aşa cum prevede Legea 95/2006”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS. 
Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări de sănătate şi tariful practicat de spitalul privat. La cerere, pacientul va primi la un cost estimativ al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât pacientul să poată solicita şi obţine şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru cea care îl avantajează.
 

Se plafonează numărul de paturi contractate de casele de asigurări cu spitalele private.

Tot vineri, CNAS a anunţat plafonarea creşterii potenţiale a numărului de paturi contractate de casele de asigurări cu spitalele private.
 
Astfel, numărul de paturi contractate în spitale private până la 31 decembrie 2022 nu poate creşte cu mai mult de 10% faţă de numărul de paturi deja contractate în privat, până la data de 31 decembrie 2020. O analiză realizată la nivel teritorial şi naţional arată că procentul anual de creştere a numărului de paturi contractate în spitale private a fost de aproximativ 5%, rezultând astfel o medie de 10% pentru o perioadă de doi ani.
 
Numărul de paturi contractate în spitalele private reprezintă aproximativ 5% din total, iar în urma aplicării acestei plafonări, la data de 31 decembrie 2022, nu poate depăşi 5,5% din totalul paturilor contractate la nivel naţional. Procentul de 10% nu reprezintă o ţintă, ci o limitare a unei potenţiale creşteri a numărului de paturi în spitalele private, care are rolul de a asigura accesul prioritar al pacienţilor la servicii de spitalizare fără plata contribuţiei personale.
 
În absenţa acestei limitări nu se asigură o predictibilitate a numărului de paturi contractate în public şi privat, ceea ce ar putea conduce la distorsiuni importante în furnizarea şi accesul la servicii medicale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

dumitru lazar
22.06.2021, 12:32:47

... la privat sursele de venit sint doar de la pacienti ... , mai sa fie ! Diferenta pe carehulpavii o primesc de la stat intra DOAR in buzunarele fara fund ale actionarilor de la privat ? Culmea este ca acesti privati sint angajati si la statul prapadit de unde sug bani si clienti . Daca este spital privat atunci privat sa ramina , fiind ei foarte profesionisti isi vor alege clientela dintre vipuri si imbogatitii tranzitiei .

-7 (7 voturi)
ADani
22.06.2021, 13:04:40

Orice individ trebuie sa aiba dreptul sa se trateze unde are el chef! Atata timp cat unei persoane ii este interzis sa-si faca o asigurare privata de sanatate sau sa aleaga un asigurator privat, e normal ca sa se permita decontarea unor sume din asa zisa asigurare care e obligat sa o plateasca catre jupanul stat! In principiu masura e buna iar faptul ca unii medici lucreaza in mai multe locuri e alta problema! Asta nu sunteti in stare sa intelegeti voi comunistii: faptul ca persoanele au dreptul sa ALEAGA!

-2 (10 voturi)
muresan anna
22.06.2021, 13:39:14

In sfarsit o veste buna. sa poti sa alregi unde sa te tratezi, iar statul sa deconteze la fel serviciile medicale. Dupa umilirea pacientilor de sistemul public si de personal,poate asa se vor reevalua conditiile pacientilor din Romania. Toate guvernele n-au facut nimic pentru pacienti, in viziunea lor cresterea salariilor personalului din sanatate a fost suficient. In acest timp, pacientii platitori de taxe o viata au indurat si mai indura tratamente lipsite de rspect si empatie. Daca apare si oferta din sistemul privat, multi o vor accepta. Acolo nu ai nevoie de plicuri si la final costurile ar putea fi identice. La privat platesti pe factura, iar la stat oferi"atentii"

+3 (5 voturi)
ADani
22.06.2021, 13:42:57

Corect! Permisiunea de a alege furnizorul de servici de sanatate e benefica pentru pacient. Insa masurile trebuie a continue cu permisiunea de a alege si cui sa platesti asigurarea de sanatate, desfiintand monopolul CNASS! Asta ar ajuta sanatatea din Romania mai mut decat orice masura!

-2 (6 voturi)
Valahu Duios Manglea
22.06.2021, 14:12:47

Va spun eu omanei buni la stat costa mult mai mult decat la privat din cauza furturilor, supradimensionarii aparatului administrativ si a costurilor imense cu infrastructura si serviciile conexe, extrem de proaste si de scumpe. Sunt curios sa vad doua devize de costuri pentru acelasi tip de servicii. Adica la privat ca exemplu :operatia 5000 alte costuri 1500 = 6000 lei La stat ca exemplu:operatia :3500 alte costuri 7000 =10500 lei (plus spaga la doctori si asistenti) Asta e situatia

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările