Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cresc din nou facturile la energia electrică. Ce componentă o scumpeşte

11
2 Jun 2019 13:28:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Autoritea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, recent, modificarea reglementărilor referitoare la cuantumul contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, o taxă plătită în facturi de toţi consumatorii de energie electrică şi care ar putea creşte puţin din această toamnă, potrivit unor surse din piaţa de energie, citate de economica.net.

Autoritatea a aprobat o nouă metodologie de calcul a acestei contribuţii şi ar fi vorba de două modificări esenţiale, care vor conduce la o creştere a sprijinului acordat producătorilor de energie electrică şi termică ce se califică la această schemă de sprijin, scrie economica.net.
 
În primul rând, contribuţia pentru cogenerare va fi ajustată cu rata inflaţiei. În al doilea rând, în calculul său va fi inclusă şi o componentă din costul pe care producătorii îl au cu achiziţia de certificate de emisii, achiziţie care este obligatorie pentru toţi producătorii care folosesc combustibili fosili. Cel mai probabil, centralele în cogenerare pe cărbune vor primi mai mulţi bani în cpntul acestei scheme de sprijin.
 
Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Ea este de 1 ban/KWh iar sumele merg pe baza unei scheme suport la peste 40 de producători care se califică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Constantin Bostan
2.06.2019, 14:42:13

In Romania ar trebui sa fie cel mai ieftin curent electric ! Sant multe Cetrale electrotermice inchise , exeplu CET I din Iasi -centrala ce alimenta intreaga industrie locala , acum este oprita complet. Cu gazul metan de care dispune Romania am putea produce curent electric mai mult decat necesar pt populatie si export , mai ales pt export . Petrolul si gazele la fel , ar trebui sa fie mult mai ieftine . Austria( nu are niciun zacamant de petrol i gaze ) care ia pe gratis gazul si petrolul romanesc , are combustibil mult mai ieftin la pompa pt populatie ! Cei care conduc tara din '89 si pana acum au doua calitati esentiale ; hoti si prosti incompetenti ! Austriecii , printre altele , nu taie niciun copac din padurile lor seculare , iau lemne numai de la prosti !

+10 (10 voturi)
Goguţă
2.06.2019, 15:44:42

Cu gazul metan de care dispune Romania Romania nu mai dispune de nimic, totul a fost concesionat

+6 (8 voturi)
Constantine Constantine
2.06.2019, 15:07:59

Un kw de energie electrica costa cca 25 de bani.Cu taxe si pomeni ajunge la 65 de bani, mai mult decit dublu.Beneficiarii sustin din banii lor , cica, eficenta energiei electrice (si a celei termice acolo unde este cazul).Care eficenta?Daac vorbeam de eficenta pentru fiecare loacalitate furniozorul trebuia sa aiba obligatoriu un circuit de rezerva.Cadea tensiunea sau erau lucrari trecea pe celalalt circuit pina la remediere.Ori furnizorii de azi nu stiu cum sa te buzunareasca mai bine.Sint inventate fel de fel de taxe: accize, contributii pentru cogenerare, taxe pentru certificatele versi (energie solara si eoliana), asistenta (daca vrei) si bun inteles TVA -ul de 19% Luna precedenta am consumat 265 KW energia propriuzisa avind valoarea de 67 lei!Per total factura a indicat 176 lei!! Deci mi s-a bagat mina in buzunar si am platit 100 lei pentru smecheri.La nivel de tara dupa ce fiecare consumator este taxat se stringe un munte de bani din care intretinem chiar si firme de apartament. Cogenerarea in sine nu este mare, la consumul meu 3,15 lei.Nu stiu cit vor sa o faca dar la suma asta

+10 (10 voturi)
Constantine Constantine
2.06.2019, 15:17:28

la 10 milioane de consumatori ne sint scosi din buzunare 31,5 milioane lei!! Intro tara in care taxele si impozitele pe salarii sint uriase sa mai scoti si alte sume de bani din buzunarele consumatorilor e hotie si trebuie pedepsita! Eu am calculat 10 milioane de consumatori, dar catregoric sint mult mai multi.Sa consideram ca suta de lei in plus platita de mine e o medie pe tara. La cei 10 milioane de consumatori statul ne fura cu 1 miliard /luna. Baniia stia pleaca in buzunareel baietilor destepti pentru ca asa vrea statul.Eu stiu ca furtul se pedepseste.Ei bine, statul roman ne fura!

+10 (10 voturi)
Goguţă
2.06.2019, 15:43:50

Cea mai mare tampenie mi se pare aia cu energia verde. Deci tu produci energie din vant sau soare care nu costa nimic si eu trebuie sa platesc in plus.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările