Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Crescătorii de animale, în pragul falimentului din cauza secetei, ameninţă cu proteste şi cu blocarea drumurilor

0
31 Aug 2015 18:01:49
Autor: Dan Străuţ
Ciobanii se plâng că nu vor avea suficiente furaje la iarnă
Ciobanii se plâng că nu vor avea suficiente furaje la iarnă

Crescătorii de animale se declară în pragul falimentului, din cauza secetei, îl acuză pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, că este preocupat "mai mult de cultul personalităţii decât de problemele din sector", şi ameninţă cu proteste.

"Ne întrebăm dacă Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic.
Cantitatea de lapte a scăzut deja cu 50% şi situaţia se agravează pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme.
Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producţiilor de lapte şi a sporului în greutate la tineret, din cauza cantităţii scăzute de masă verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilităţii de producere a furajelor pentru perioada de stabulaţie", a declarat într-un comunicat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei.

Liderul sindical precizează că de distrugerea sectorului zootehnic din România „se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalităţii decât de problemele din sector“.

De asemenea, „cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neaţă, care lucrează prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei“.

Totodată, potrivit sursei citate, nu toţi crescătorii de animale au primit Ajutoarele Naţionale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut.

Legea vânătorii încalcă dreptul de proprietate

Crescătorii de oi cer, de asemenea, abrogarea Legii vânătorii, modificată în iulie.

"Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate şi asociaţiile crescătorilor de animale, sunt aberante şi încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate.
Un exemplu în acest sens este interzicerea păşunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 06 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-şi recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat", susţine Marcel Andrei.

Proteste şi blocarea drumurilor

Având în vedere situaţia gravă în care se află sectorul de creştere a animalelor, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine va trece la acţiuni de protest, inclusiv la blocarea drumurilor, mai arată comunicatul citat.

Sindicatul este afiliat la Agrostar, mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, cu peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat şi bugetar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările