Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Creşterea alocaţiilor pentru copii se aplică de astăzi. La ce nivel au ajuns

2
1 Apr 2019 08:58:07
Autor: Afrodita Cicovschi
Marius Budăi, ministrul Muncii Foto MEdiafax
Marius Budăi, ministrul Muncii Foto MEdiafax

Majorarea alocaţiilor pentru copii intră în vigoare de luni, iar plata aferentă lunii aprilie se va face în mai, Ministerul Muncii suplimentând deja bugetul cu circa 2,3 miliarde de lei.

"De mâine intră (în vigoare - n. r.) alocaţiile majorate pentru copii, dar se primesc în mai. Noile valori vor fi de de 150 lei, respectiv 300 de lei. Drepturile aferente lunii aprilie se plătesc din mai", a spus, citat de Agerpres, Marius Budăi, ministrul Muncii.
 
Ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor copiilor a fost adoptată în februarie de Guvern însă, pentru a putea plăti sumele, era nevoie ca preşedintele României să promulge Legea bugetului de stat.
 
"Ca urmare a deciziei Parlamentului României de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat prin Legea bugetului pe 2019, Ministerul Muncii a întocmit proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care a fost aprobat în Guvern. Prin acest proiect am modificat Legea 61/1993 şi Legea 448/2006. Ordonanţa a fost adoptată dar, pentru a putea face plata alocaţiilor, avem nevoie ca domnul preşedinte să promulge legea bugetului de stat. Totuşi, pentru a nu ajunge să fim puşi în imposibilitatea de a aplica această Ordonanţa şi pentru a nu încălca Legea finanţelor publice, am modificat Ordonanţa pe articolul II şi am spus că va intra în vigoare începând cu drepturile aferente datei de 1 a lunii următoare celei la care se promulga Legea bugetului de stat", a explicat, în 20 februarie, Marius Budăi.
 
Prima alocaţie mărită va fi primită de fapt în luna mai
 
Toţi părinţii trebuie să ştie că alocaţiile se primesc pe data de 8, nu pe data de 1, astfel alocaţia mărită de pe aprilie va fi primită pe 8 mai.
 
Copiii cu vârsta curpinsă între 2 ani şi 18 ani vor primi 150 de lei, la fel şi tinerii care au împlinit 18 ani, dar care mai urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional
 
Copiii până la doi ani vor pimi 300 de lei, iar cei cu handicap vor primi până la 3 ani.
 
Copiii cu handicap între trei ani şi 18 ani vor primi 300 de lei.
 
Actele pentru acordarea alocaţiei pentru copil în 2019 se depun la primăria localităţii sau sectorului de care aparţin părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor.
 
În februarie 2019 au beneficiat de alocaţie de stat 3.633.782 copii. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti - 330.676 şi în judeţele Iaşi - 180.699, Suceava - 137.451 şi Bacău - 130.585.conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

M Costi
1.04.2019, 09:14:32

@Afrodita Cicovschi - Ati uitat sa spuneti ca de fapt liberalii sunt cei care au marit alocatia ...! (Sigur , chiar daca apoi n-au votat Bugetul , care prevedea cresterea deficitului cu suma necesara !) Interesanta si statistica prezentata cu numarul de copii care beneficiaza de alocatii : "...Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în Bucureşti - 330.676 şi în judeţele Iaşi - 180.699, Suceava - 137.451 şi Bacău - 130.585..." ! Spune ceva despre natalitate si viitorul Romaniei faptul ca judetele cu cei mai multi copii sunt din Moldova ?

+1 (1 vot)
Un cititor
1.04.2019, 17:31:24

Daca nu initiau legea PNL-ul, la care Ciuma Rosie s-a opus cat au putut la vot si dupa aceea, cand s-au trezit ca legea a trecut, nu mai era acum nicio mariere. Stim ca nu au bani ?! De unde i-or fi scos ?! Din imprumuturi ! Cu toata saracia, felicitari PNL pt ca ati reusit sa treceti aceasta lege. Acum Ciuma Rosie o revendica. De ce n-ar mai face ei o ticalosie sa o revendice ?! Ticalosi ce sunt ! Au vazut ca nu au incotro, trebuia s-o adopte, dormeau cand a trecut legea .