Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Creşterea salariului minim va pune pe drumuri sute de mii de români

5
15 Nov 2018 13:43:52
Autor: Afrodita Cicovschi

Toţi românii care obţin venituri extrasalariale ar putea fi nevoiţi să depună din nou Declaraţia Unică, ca urmare a majorării salariului minim pe economie de la 1 decembrie, specialiştii estimând că ar fi vorba de circa 1 milion de persoane.

„Un efect neplăcut al majorării salariului minim! Să presupunem că de la 1 decembrie 2018 salariul minim pe economie va fi suma de 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi 2.350 lei pentru cei cu studii superioare. În acest caz, toţi cei care au venituri extrasalariale şi datorează contribuţia la sănătate sau la pensii - probabil peste 1.000.000 de persoane, trebuie să redepună Declaraţia unică! :)
 
Adică pentru luna decembrie 2018 se recalculează contribuţia la sănătate şi după caz la contribuţia la pensii, cel puţin la nivelul noului salariu minim!”, scrie consultantul fiscal Adrian Bentea pe pagina sa de Facebook.
 
Contactat telefonic, acesta a declarat pentru „Adevărul” că probleme vor avea în special persoanele care devin PFA la data de 1 decembrie,, pentru că ei vor plăti mai mult la sănătate şi pensii, având în vedere că baza de calcul este noul salariu minim pe economie majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei.
 
„Este o chestiune discriminatorie faţă de cei care îşi încep activitatea la 1 decembrie, pentru că ei vor trebui să plătească mai mult decât cei care sunt deja în activitate. Ar trebui modificat Codul Fiscal”, a spus Bentea.
 
Acesta a explicat că, în prezent, contribuţia la sănătate raportată la salariul minim pe economie este de 190 lei (10%), iar cea pentru pensii este de 475 lei (25%), după creşterea salariului minim pe economie aceste contribuţii fiind mai mari cu 18 lei (208 lei pentru sănătate), respectiv 45 lei (520 lei pentru pensii).
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gigi banateanul
15.11.2018, 14:11:08

Si lautarii ??? Si instalatorii,zugravii,etc care muncesc la negru si care nu platesc taxe si im pozite ??? De ei ce zici ??

+3 (3 voturi)
Iosiv Varga
15.11.2018, 16:11:55

DA,la bugetari se poate majora salarul pana la inaltele ceruri,rezultate nu se cer,performanta nu mai vorbim imprumuturile externe vor acoperi necesarul.......,dar privatul care trebuie sa produca ,sa lucre de acesti bani -sa PRODUCA ce face? Daca si azi sunt sute de mii de angajati si la privat ,care nu produc nici de salarul minim,unde ajungem ???la egalizarea salariuilor ,la comunismul atat de drag romanilor,la egalitarism ! DE VREO 30 DE ANI URLAM CA VREM CAPITALISM,PEREFORMANTA ,dar in realitate sunt nostalgici ai comunismului! Inainte tovarasi,mai avem cativa pasi si-n Romania va fi SALAR UNIC cu acesta vom depasii pe nord-coreeni,ei inca n-au reusit aceasta (conta )performanta! Sigur maie o solutie: somaj masiv ,scumpiri ,inflatie galopanta si in final privatii vor continua SA NU PLATEASCA LA STAT NIMIC,asa cum fac companiile nationale de zeci de ani,acumland datorii istorice... asa ca miroase PUTERNIC A FALIMENT in tara lui DRAGNEA et comp!!!

-1 (3 voturi)
M Costi
16.11.2018, 09:05:56

Asa e...salariile ( si pensiile , indemnizatiile pt mame , alocatiile pt copii etc ) trebuie reduse , nu marite ! Cam cum s-a procedat in guvernarea Base-Udrea-Boc , nu-i asa ? Ce fericiti erau atunci romanii... !

Leon Gorki
15.11.2018, 16:44:44

Milioane de romani vor suferi ``cumplit`` in urma cresterii salariului minim pe economie . Salariile din Romania ar trebui sa fie taiate cu 50% pentru ca romanii sa nu mai sufere . De altfel Romania este singura tara din lume unde s-a protestat in strada impotriva cresterilor salariale. De asemene pensiile ar trebui taiate cu 80% . Taierile de salarii de pensii , de paduri , demolarea industriei nu face decat mult bine romanilor.

+2 (2 voturi)
Leon Gorki
15.11.2018, 16:46:38

`` Efecte neplacute ale majorarii salariului minim `` ..............??????????? DOAMNE FERESTE !!!!!!!!!!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările