Creşterea salariului minim va fi stabilită marţi în Consiliul Tripartit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Varianta finală a creşterii salariului minim va fi stabilită în şedinţa de marţi, 28 septembrie, a Consiliului Tripartit, a precizat marţi premierul Florin Cîţu.

El a adăugat că antreprenorii preferă o creştere de la 1 ianuarie.

„La începutul lui octombrie. Mâine (marţi - n.r.) la Consiliul Tripartit sper să avem varianta finală la salariul minim. Varianta preferată de antreprenori e de 1 ianuarie, am avut în acest sens discuţii cu oamenii din domeniu”, a afirmat luni Florin Cîţu.

Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, după Congresul PNL unde a fost ales preşedinte al partidului, că de la 1 ianuarie 2022 vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor, subliniind că îşi doreşte ca astfel de creştere să se producă la începutul fiecărui an calendaristic. „Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, afirmă premierul.

În urmă cu o săptămână, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, afirma că majorarea salariului minim pe economie ar trebui aplicată de la începutul anului viitor, deoarece companiile au nevoie de predictibilitate din partea Guvernului.

„Chiar şi pentru companiile care nu plătesc salarii la nivelul salariului minim, există alte companii care fie au angajaţi la salariul minim, fie au diverse contracte de muncă unde salariile sunt create pe nişte indici legaţi de salariul minim, de genul o anumită poziţie e remunerată la nivelul salariului minim plus 15% sau plus 40%, iar acest lucru împinge bugetele de salarii în sus pentru foarte multe companii. 

Din acest punct de vedere, ceea ce pare banal, faptul că majorarea e cu o lună sau două înainte, de fapt creează foarte multe probleme foarte multor companii, deci aici noi vrem ca majorarea să fie predictibilă. Decidem în octombrie şi creştem de la 1 ianuarie. (...) 

Şi noi, în acest mecanism, vorbim tot de procente, adică în 2022 să fie o creştere de x%, în 2023 cu y%, dar am vrea să le avem de acum, să ştim că va creşte cu atât în fiecare an şi să avem un mecanism de ajustare în cazul în care inflaţia e mai mare sau mai mică să poţi să ai un pic de flexibilitate acolo", a precizat Radu Burnete.

Directorul executiv al Confederaţiei a adăugat că societăţile comerciale au nevoie de la Guvern de un calendar de creştere a salariului minim pe cel puţin 4 ani.

„Acest lucru le-ar da o anumită predictibilitate şi companiilor, să vadă cam unde se duce acest salariu, şi inclusiv pe oameni cred că i-ar ajuta, ca să ştie care vor fi veniturile lor dacă sunt plătiţi la nivelul salariului minim. Deci pe noi ne interesează mai mult dinamica pe termen mediu şi lung decât neapărat o cifră într-un anumit an.", a declarat Radu Burnete.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin apreciat, luni, că aplicarea creşterii salariului minim din noiembrie sau decembrie, în loc de ianuarie, are scopul creşterii încasărilor la buget.

„Devansarea momentului creşterii salariului minim nu este o măsură cu impact social, ci mai degrabă o măsură prin care vrea să facă mai multe venituri pe final de an, pentru că va avea şi cheltuieli suplimentare pentru măsurile de protecţie socială cu consumatorul vulnerabil", a explicat Dumitru Costin, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021.

„Vreau să avem o soluţie până la 1 octombrie, sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim venită de la patronate, de 8%, şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. În acelaşi timp aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an un procent de creştere”, a afirmat primul ministru. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite