Cristian Ghinea anunţă când ar putea face România prima cerere de plată pentru PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: inquam photos
Foto: inquam photos

România ar putea face prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 28 octombrie, când urmează să primească aprobarea pentru PNRR la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), a declarat, marţi, ministrul propus al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Întrebat despre posibilitatea ca, în acest an, România să nu primească prefinanţarea din PNRR, Cristian Ghinea a transmis:

„În acest  moment sunt următoarele ţări care nu au PNRR abrobat: Polonia, Ungaria, Suedia, Olanda şi Bulgaria. Există ţări mai bine situate ca grad de dezvoltare decât noi, de pildă Cehia, care au obţinut un raiting mai prost decât PNRR-ul nostru. Am reuşit, cu un efort colossal, să scoatem la capăt un proiect de ţară apreciat, cu califiativ maxim oferit de către Comisia Europeană.

Sunt zero şanse ca România să nu primească prefinanţare. Este procesul normal de aprobare. PNRR-ul României a fost aprobat de Comisia Europeană la 27 septembrie şi sunt trei structure de decizie prin care trebuie să treacă. A trecut în comitetul FICO, Comitetul Tehnic de Finanţe, în 12 octombrie şi urmează să fie în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană n.r) în 27 octombrie şi în ECOFIN, reuniunea miniştrilor de Finanţe, în 28 octombrie. Acestea sunt ultimele date pe care le am, în mod oficial, de la Guvernul României. Deci în 28 octombrie, având şi aprobarea în ECOFIN, România poate să facă prima cerere de plată pentru întreaga confinanţare.”, a declarat Ghinea la audierea din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

Pe de altă parte, acesta a semnalat că sunt 22 de legi care trebuie date până în iunie anul viitor.

„Dacă aceste legi nu vor fi date, atunci nu vom mai putea face încă o cerere de plată în acel moment. Rugămintea ar fi: grupurile parlamentare care au idei de substanţă să se apuce să vorbească între ele, să vorbească cu ministerele, ministerele să trimită în timp util în Parlament aceste proiecte şi ele să fie dezbătute în procedură de urgenţă.(...) Ar trebui să fie o regulă şi anume acele legi care ar fi jaloane în PNRR intră în dezbatere pe procedură de urgenţă, care înseamnă că se discută în comisii, se votează în comisii, se discută în plen, se votează în plen, dar totul comprimat într-o perioadă de două săptămâni, în aşa fel încât să putem să stăm pe calendarul agreat cu Comisia Europeană", a punctat ministrul după audieri.

Cristian Ghinea a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

„Am încercat şi sper că am reuşit să ţin PNRR departe de segmentul politic. Am reuşit să avem un plan bun, apreciat de Comisia Europeană. E o reuşită a echipei. Suntem la o rată de contractare de peste 50% din fondurile puse la dispoziţie. Trebuie făcute eforturi până în 2023.”, a transmis Ghinea în cadrul audierilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite