Criză acută de personal în industria HoReCa. Ce posibilităţi au antreprenorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a transmis marţi că, în contextul crizei de personal care afectează industria HoReCa, antreprenorii trebuie să susţină importul de forţă de muncă din afara ţării.

„E clar că pentru fiecare operator problema forţei de muncă e astăzi cea mai gravă problemă cu care se confruntă după un an şi jumătate de încercări de a ţine oamenii (...). Trebuie să ne batem pentru susţinerea importului forţei de muncă, pentru că e un mix de soluţii, care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze şi nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm", a precizat Călin Ile, în cadrul evenimentului organizat de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), tranmite Agerpres.

Potrivit oficialului FIHR, o altă soluţie pentru a atenua actuala criză de forţă de muncă din industria HoReCa ar putea să fie studenţii şi elevii care vor un loc de muncă încă din timpul studiilor. 

„Am făcut cunoştinţă cu nişte tineri elevi care doresc să facă o conferinţă pe tema ospitalităţii şi pe care vrem să-i sprijinim. Şi acesta poate fi un răspuns (la criza forţei de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job", a afirmat Călin Ile.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a apreciat că singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilităţi fiscale pentru domeniu.

„Lucrăm şi cu străini, lucrăm şi cu români, lucrăm şi cu repatriaţi, lucrăm şi cu tineri, şi cu vârstnici, cu oricine îşi doreşte să lucreze în această industrie. Dar, e un mare 'dar!' aici, cât de atractivi suntem pentru ei din punct de vedere financiar, al salariilor, în condiţiile în care suntem o industrie în suferinţă. (...) 

Noi credem că fără o formă de facilităţi fiscale pe această industrie pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi, în condiţiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este, şi tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. 

Şi atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creştem şi mai mult (salariile, n.r.)? Răspunsul nostru firesc a fost că dacă statul ne-ar ajuta o perioadă de timp, atunci am găsi acele resurse", a adăugat Călin Ile.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite