Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cu cât vor creşte salariile de la 1 ianuarie

5
19 Nov 2019 14:13:25
Autor: Afrodita Cicovschi

Premierul Ludovic Orban a anunţat marţi că propunerile pentru creşterea salariului minim pe economie vor fi definitivate în cursul acestei săptămâni, la majorare urmând să se ţină cont şi de inflaţie, productivitate şi indicele de consum.

”În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflaţiei, indicele de creştere a preţurilor de consum şi indicele de creştere a productivităţii, salariul minim pe economie ar putea creşte cu 7,2%”, a declarat Luovic Orban, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Executivului.


Premierul Ludovic Orban anunţase recent că nu este de acord cu salariul minim brut pe economie diferenţiat în funcţie de studii, ceea ce înseamnă că majorarea se va aplica la salariul de 2.080 lei. Creşterea salariului brut ar fi de 149,76 lei, din care se vor scădea impozitul pe venit (10%) şi contribuţiile la sănătate (10%) şi pensii (25%). Ca atare, creşterea efectivă va fi puţin peste 82 de lei.

Premierul anunţase luni că marţi este convocat consiliul tripartit pentru o primă discuţie.

„Vom veni cu analiza noastră şi evident cu nişte propuneri între marje referitor la creşterea salariului minim. Evident trebuie să ţinem cont de factori obiectivi şi anume indicele de creştere a productivităţii, de creştere a salariului mediu brut, de rata infaţiei dar în acelaţi timp trebuie să ţinem cont şi de impactul pe care poate să-l aibă creşterea salariului minim asupra profitabilităţii companiilor în mai multe ramuri în care sunt mulţi angajaţi pe salariul minim, astfel încât creşterea salariului cu forţa de muncă să nu afecteze profitabilitatea în ramurile respective. (...) Până la sfârşitul lunii vrem să dăm hotărârea de Guvern referitoare la salariul minim", a declarat, luni, Ludovic Orban.

Întrebat dacă va exista o diferenţiere a nivelului salariului minim în fucţie de studii, premierul a răspuns că poate exista doar un singur salariu minim.
 
"Nu poate exista decât un singur salariu minim. Conceptul de salariu minim este fundamentat astfel că nu poţi avea mai multe varainte de salariu minim. În ceea ce priveşte salariul minim pe ramură, sigur că probabil creşterea acestuia în perspectivă va trebui gândită pe ramură în funcţie de creşterea indicelui de productivitate. În perspectivă ne vom gîndi la o reglementare care de altfel ne este solicitată de Comisia Euroepană din anul 2015", a completat Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefan Ioan
19.11.2019, 14:39:20

dar "performanțele minime" nu pot fi legiferate ?

Adrian Foangǎ
19.11.2019, 16:06:37

Daca nu maresc cu cel putin 100 de lei NET, cum promisese PSD, sunt terminati la urmatoarele alegeri. Cand milioane de oameni din tara asta lucreaza pe salariul minim, nu-i greu de indicat cu cine vor vota la anul.

imsi imsi
19.11.2019, 17:41:42

Orban ii timpit si nu stie ce vorbeste. In Luxemburg salariul minim este 1850 € pt muncitori cu studii medii si 2100€ pt gulerele albe (cei cu studii universitare). De fapt asta este venitul de supravietuire fiindca daca lucrezi cu juma de norma si ai 1500€ GDL ul iti da diferenta pina la nivelul minim. Sigur ca la noi nimeni nu vseaza la minme de felul asta dar sa contesti posibilitatea a saliului minm diferentiat ii o prostie.

Constantine Constantine
19.11.2019, 18:06:53

Cu 7,2% nu te apuca primavara in scaun la Victoriei. Si Dancila a marit de s-a prapadit si poc, a zburat din post.Daca nu vreti sa intelegeti ca SARACIA este principala problema a acestei tari nu aveti ca cauta la Victoria.

foarte atent
20.11.2019, 11:29:14

Orban nu vrea salariu diferentiat pe studii, ca doar asa patronii pot angaja ca vanzatori oameni cu studii superioare !! hai ma leberalule, ca esti de kakao !!

Modifică Setările