Cui face jocul ANRE ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
question

Halucinant ce se întamplă pe piaţa gazelor. După ce în ultimele săptămâni declaraţii manipulatoare ale preşedintelui ANRE şi ale unor jucători au încercat să forţeze anumite decizii în piaţă, fără a reuşi, ANRE a plasat în dezbatere un set de documente cu scop de creştere a importurilor de gaze.

Pe site-ul ANRE a apărut la începutul lunii iunie 2016 un Proiect de Ordin privind modificarea structurii amestecului de gaze naturale pentru clienţii casnici. Un proiect ciudat, privind un subiect total neinteresant în plină vară, caracterizată de surplus de ofertă de gaze. Aşa cum am gândit eu, au gândit probabil majoritatea celor care au văzut acest proiect de Ordin, găsindu-l probabil neinteresant pentru această perioadă din an.

La câteva zile apare un al Proiect de Ordin privind modificarea metodologiei pentru stabilirea venitului unitar aferent activităţii de furnizare reglementată – desfăşurată într-un an de reglementare şi de aprobare a preţurilor reglementate în sectorul gazelor natural începând cu anul 2016.

Aparent un alt ordin neinteresant. Dar totuşi mi-am pus întrebarea de ce au apărut acum?

Recitind primul proiect de Ordin privind modificarea structurii amestecului de gaze naturale pentru clienţii casnici, am identificat un articol interesant strecurat în cadrul Ordinului: în cazul în care furnizorul achiziţionează gaze naturale din import la un preţ mai mic decât cel al gazelor naturale din producţie internă acesta poate furniza clienţilor săi gaze naturale în structura de amestec cea mai avantajoasă economic pentru clienţii casnici.

Mi am zis, un element absolut normal de a da furnizorului posibilitatea de a achiziţiona gazele cele mai avantajoase pentru clienţii săi. Interesant este că acest articol vine în opoziţie cu construcţia întregului Ordin, acela de a stabili obligaţia de a se consuma gaze din producţia internă cu prioritate.

De ce s-ar strecura un articol de stimulare a importului de gaze într-un Ordin prin care se stabileşte livrarea cu prioritate a gazelor către populaţie?

Răspunsul l-am găsit în următorul proiect de Ordin, prin care se arată că ANRE va recunoaşte în costurile de achiziţie realizate de către furnizorii care asigură gazele la populaţíe, pentru gazele naturale din import curent, preţurile mai mici sau cel mult egale cu preţul de achiziţie al gazelor naturale din producţia internă extrase din înmagazinare subterană la care se adaugă tarifele aferente prestării serviciilor de înmagazinare subterană aprobate de ANRE.

Analizându-le împreună aceste două acte apreciez că ele în fapt : obligă la creşterea importurilor de gaze în România, (ordinele ANRE având caracter obligatoriu pentru piaţa de gaze naturale reglementată - dacă se îndeplineşte condiţia), şi permit decontarea importurilor la preţuri mai mari decât au fost ele achiziţionate. Toate acestea în raport cu menţinerea nejustificată a uni preţ mare a gazelor la populaţie.

În lipsa unor preţuri de referinţă pe piaţă românească, privind preţul gazelor din producţia internă şi a celui din import, practica încheierii în principal a contractelor bilaterale secretizate apreciez că se pot prezenta preţuri pentru gazele din import (aparent mai mici decât cele din producţia internă) şi ulterior la momentul decontării, să se solicite a fi recunoscute preţuri mai mari conform Ordinului ANRE.

România se laudă cu independenţa energetică pe piaţa de gaze naturale. Independenţă care nu se datora nici unei instituţii, fiind una conjuncturală, determinată în principal de închiderea industrie chimice. Acum, vedem diferite jocuri făcute pentru a redeveni dependenţi de gazele din import. Este adevărat, conjunctura exporturilor de gaze către Europa, de acum câţiva ani s-a schimbat şi pieţe neinteresante atunci au devenit extrem de interesante astăzi.

Dependenţa energetică faţă de gazele de import, cantităţile de gaze mici care se vor găsi în depozite, va determina un adevărat test de stress, cu un impact important în iarnă asupra securităţii energetice a României, în condiţiile în care ANRE :

  • Îndeamnă la achiziţia de gaze din import, indicînd că acestea sunt extrem de ieftine,
  • Sugerează că este mai avantajos să nu se înmagazineze gaze, deoarece la iarnă gazele din import vor fi mai ieftine,
  • Nu se asigură de respectarea obligaţiei pe care o au furnizorii pentru a garanta asigurarea continuităţii în furnizarea gazelor – condiţie obligatorie în licenţa eliberată de ANRE,
  • Emite Ordine care permite furnizoriilor inginerii financiare de achiziţionare a gazelor din import în detrimentul gazelor din intern, cu recunoaşterea ulterioară a acestora în preţul gazelor la populaţie la preţuri mult mai mari.

                                                      

Articol aparut şi pe www.dumitruchisalita.ro                                                                           

Ultima tentaţie este cea mai mare trădare: să faci fapte bune din motive greşite. (T.S.Eliot)
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite