Cum va arăta lumea în 2050. Japonia şi Germania pierd, Nigeria, Pakistan şi Iran câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care economii se vor prăbuşi şi care îşi vor consolida influenţa în umrătorii 40 de ani? Departamentul de cercetări globale al HSBC, cel mai mare grup bancar din lume, a realizat un studiu care plasează China drept cea mai mare economie din lume, urmată de SUA şi India. Germania şi Japonia vor intra pe o pantă descendentă, iar Danemarca, Norgevia, Suedia şi Finlanda vor fi cei mai mari perdanţi. 

Ascensiunea Chinei nu mai reprezintă nicio surpriză. Încă de la demararea reformării statului, în anii '80, economiştii au anunţat că este numai o chestiune de timp până când „dragonul“ va lăsa în urmă „visul american“.

Surprizele vin însă din partea economiilor emergente mai mici (precum Filipine, Peru, Nigeria sau Iran).

Până în 2050, economia filipineză va urca 27 de poziţii în top, ajungând astfel pe locul 16. Peru va înregistra creşteri economice anuale de 5,5% în medie şi va avansa 20 de poziţii pentru a ajunge pe locul 26.

Performanţe similare vor înregistra şi economia egipteană (care va urca 20 de poziţii, ajungând pe locul 20), cea nigeriană (va avansa cu nouă poziţii, pe locul 37), Turcia, Malaysia şi Ucraina (care va ajunge pe locul 45 după un avans de 19 trepte).

Populaţia activă a Japoniei va scădea cu 37% în acest interval – cea mai mare contracţie din lume, însă economiştii HSBC cred că economia niponă va rămâne una dintre cele mai mari din lume, pierzând numai o poziţie şi ajungând pe locul patru la nivel mondial. Va fi depăşită însă de India, care va ocupa a treia poziţie.

Cei mai mari perdanţi ai următorilor 40 de ani vor fi economiile dezvoltate din Europa, avertizează analiştii grupului bancar. Acestea îşi vor pierde poziţiile dominante din cauza scăderii ponderii populaţiei active. Doar cinci economii europene se vor regăsi în top 20, faţă de opt în prezent.

Cele mai abrupte declinuri se vor observa în nordul Europei: Danemarca va pierde 29 de poziţii şi va ajunge pe locul 56, Norvegia se va plasa pe locul 48, după un declin de 22 de poziţii, Suedia va ajunge pe 38 (o cădere de 20 de trepte), iar Finlanda va coborî 19 poziţii şi va ajunge pe locul 57.

„Dacă ignorăm ciclicitatea, există două modalităţi prin care economiile pot creşte. Fie aduc mai mulţi oameni în câmpul muncii prin creşterea populaţiei ective, fie cresc productivitatea fiecărui individ“
, se arată în raport, citat de CNNC.

Admitem în mod deschis că, în spatele acestor prognoze, presupunem că guvernele vor construi pe bazele reprezentate de recentul progres şi că vor rămâne concentrate exclusic pe creşterea nivelului de trai al populaţiei. Bineînţeles, acesta ar putea fi un mod mult prea optimist de a vedea lumes“, spun autorii studiului.

Factorii-cheie care ar putea deraia economiile sunt războaiele, constrângeri în ceea ce priveşte consumul de energie, schimbări climatice şi limitarea mişcării transfrontaliere libere a populaţiei, se arată în document.

HSBC Top 30 economii în 2050
Ţara                             Schimbare faţă de actuala poziţie
1.    China                         +2
2.    2. SUA                        -1
3.    India                          +5   
4.    Japonia                     -1
5.    Germania                  -1
6.    Marea Britanie         -1   
7.    Brazilia                      +2
8.    Mexic                         +5
9.    Franţa                        -3
10.    Canada                   nicio schimbare
11.    Italia                        -4
12.    Turcia                     +6
13.    Coreea de Sud     -2   
14.    Spania                   -2
15.    Rusia                      +2
16.    Filipine                   +27
17.    Indonezia               +4
18.    Australia                 -2   
19.    Argentina               +2   
20.    Egipt                       +15
21.    Malaysia                +17
22.    Arabia Saudită      +1   
23.    Thailanda              +6
24.    Olanda                    -9
25.    Polonia                   -1
26.    Peru                       +20
27.    Iran                         +7
28.    Columbia             +12
29.    Elveţia                    -9
30.    Pakistan              +14


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite