Ştiri economice

articolul anterior

Cum ar fi ca salariaţii să primească o parte din profitul companiei, dincolo de salariu?

39
3 Dec 2020 11:36:41
Maria Cernat

Scurtă sinteză a  raportului „Participarea financiară a salariaţilor – modele europene şi realităţi româneşti” ce va fi lansat astăzi de Institutul pentru Solidaritate Socială în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert

Astăzi, 3 decembrie 2020, ora 16.00,Institutul pentru Solidaritate Socială  în parteneriat cu Fundaţia Friedrich  lansează un foarte interesant raport realizat de profesorul de econonomie de la Copenhagen Business School, Cornel Ban. Numele raportului „Participarea financiară a salariaţilor – modele europene şi realităţi româneşti” poate să nu indice direct noutatea şi caracterul foarte provocator al documentului propus de economistul Cornel Ban. În traducere liberă, raportul se referă la modul în care salariaţii pot accesa o parte din bogăţia companiei în care lucrează (acţiuni, parte din profit), dincolo de salariu. Sună foarte revoluţionar într-un spaţiu ca România în care asemenea discurs este într-o totală opoziţie faţă de poziţiile economice dominante.

Câteva date inedite din raport:

La ce se referă conceptul de participare financiară:

Conceptul de participare financiară a angajaţilor se referă la practica de a le acorda acestora pe lângă salariu şi dreptul de a beneficia de o componentă variabilă din profiturile întreprinderii. Plata cotei din profit se poate face direct sau se poate integra în diverse forme de operaţiuni financiare din care se acordă plăţi după un interval de timp agreat (Maack and Partner 2014).

Practic, există trei mari modalităţi ale PFS:

1. Cash imediat (bonusuri);

 2. Plăţi amânate pe calea unor planuri de economisire (inclusiv de pensii participative);

3. Participare la dividende (în urmă acordării de acţiuni).” (Cornel Ban, Participarea Financiară a Salariaţilor, 2020)

A cui a fost ideea? A vreunui economist Marxist? Nu chiar:

Originile PFS sunt în economia liberală. Ideea apare pentru prima dată la Adam Smith, însă este articulată explicit de John Bates Clark, fondatorul liberalei Asociaţii Europene de Economie şi părinte al economiei neoclasice în varianta ei marginalistă, cantitativă (prestigioasa medalie „Bates Clark” în economie este numită după el). Bates Clark creionează un model de capitalism larg partajat în care vede cea mai rezilientă formă de agregare economică (Blasi et al 2008: 1-2). În notă liberală, instituţionalizarea acestuia urma să se facă prin dinamică mecanismelor pieţei” (Cornel Ban, Participarea Financiară a Salariaţilor, 2020)

Care sunt modelele de succes şi de insucces ale participării financiare a salariaţilor? Contrar aşteptărilor Franţa este modelul de succes. Generalul de Gaulle bucurându-se de puteri sporite a introdus această practică în 1959 în Franţa cu destul succes. Suedia, deşi ne-am aştepta să fie ea modelul de succes, a introdus această idee începând cu anii ’70 dar eşecurile electorale ale social-democraţilor şi luptele interne dintre sindicate au făcut ca măsura să fie definitiv demantelată în anii ’90.

Ar fi posibil  să avem participare financiară a salariaţilor şi în România? Vă invităm la lansarea raportului să aflaţi singuri răspunsul la această întrebare.

Raportul poate fi consultat la acest link:

Link-ul evenimentului online

Articol apărut iniţial pe baricada.org

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

HORIA COCIAN
3.12.2020, 13:44:05

DOMNUL CORNEL BAN SE GANDESTE CUM SA IMPARTA PROFITUL UNEI COMPANII, DAR NU SPUNE CUM FACE EL PROFIT PENTRU COMPANIA SA. NU CRED CA ARE ASA CEVA. DEJA SALARIATII BENEFICIAZA DE O PARTE DIN PROFITUL COMPANIEI, PARTE DIN CARE PROFITA SI STATUL, PARTE LA CONCURENTA CU PROFITUL ACTIONARILOR. ACESTIA AU SARCINI IN MENTINEREA IN ACTIVITATE SI DEZVOLTAREA COMPANIEI, PRECUM SI ALIMENTAREA DIVIDENDELOR PERSONALE, SINGURUL MOTIV DE LUPTA CU PIATA A INDIVIZILOR DIN ACTIONARIAT. DE CE VREA CORNEL BAN SA IMPARTA CE NU E IN STARE SA PRDUCA PERSONAL ???????

0 (4 voturi)
Toru Okada
3.12.2020, 14:35:06

angajatii nu participa la riscurile companiei cu capital, deci nu au dreptul la parti din profit. ei sunt platiti pentru orele muncite conform contractului de munca. daca prestezi munca fara sa fii platit cu salariu ai dreptul la parti din profit cand o veni el, pentru ca munca ta se cheama capital in cazul asta. (dar totodata iti asumi si riscul sa fi muncit degeaba daca profitul nu mai vine niciodata.) este cazul majoritatii start-up-urilor. cei care le fondeaza baga ani de zile de munca neplatita... pana apare profitul. poti sa le ai pe amandoua, si salariu si parti sociale, doar daca participi si cu munca si cu capital. dar daca pentru munca pretinzi si salariu si parti sociale, pentru aceeasi munca ar insemna sa fii platit de 2 ori pentru acelasi lucru, ceea ce este imoral. inseamna ca altcineva isi asuma riscuri pentru tine.

-5 (23 voturi)
John Yossarian
3.12.2020, 15:11:13

Toru Okada Nu esti platit de "doua ori" pentru acelasi lucru, esti platit prin mai multe metode" salariu + stocks, salariu + options, salariu + profit sharing sunt moduri de plata relativ comune in corporatii si nu doar la startup-uri. Nu este "imoral" sa fi remunerat pe masura contributiei tale economice ... ce legatura are moralitatea cu remuneratia? Mai inseamna ca esti apreciat in compania in care lucrezi si compania vrea sa te tina pe termen lung si sa te simti ca succesul ei este in mod direct succesul tau.

+2 (10 voturi)
Toru Okada
3.12.2020, 15:31:37

John Yossarian da, sigur ca exista nuante, nu pot eu sa cuprind in 15 linii pe forum o intreaga teorie economica. stiu ca in corporatii se practica acordarea de bonusuri sub forma de actiuni la companie. dar nu este un model care poate fi generalizat la toate (majoritatea) companiile si la toti salariatii. de obicei acele actiuni care se acorda salariatilor sunt legate de un know-how care ar trebui sa ramana in firma. fie ca este de ordin tehnic, fie comercial. (adica iti fidelizezi angajatul sa nu fuga la concurenta cu know-how-ul.) deci este tot o forma de a capa un risc al afacerii. stiu ca exista si intreprinderi detinute de sindicat, deci salariatii sunt in acelasi timp actionari. dar la fel, sunt exceptii de la regula, nu regula. afacerile pot fi intelese cel mai sanatos in termeni de risc dupa parerea mea. iar, in general, profitul este legat de asumarea riscului. un angajat, ma refer la unul mediu, care are o fisa a postului pe care si-o indeplineste urmand niste proceduri, cum este cazul a 95% dintre angajati, nu are riscuri, deci nu are dreptul la profit (ma refer la profit in sens contabil, nu la bonusuri negociate prin cotnractul de munca, care sunt asimilate salarizarii, nu profitului).

-9 (21 voturi)
Coronavirus Noul
3.12.2020, 15:13:26

Spre deosebire de ceilalti comentatori, eu cred ca o asemenea initiativa ar fi bine primita de patronat, pentru ca le-ar da posibilitatea sa dea angajatilor niste sume impozitate cu doar 5%, cat e impozitul pe dividende, nu cu peste 40% cu cat se taxeaza salariile. Sau gresesc?

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările