Cum evită marile grupuri financiare reglementările tot mai restrictive ale autorităţilor naţionale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Statele Unite, Marea Britanie și Portugalia, unele bănci europene importante au schimbat încadrarea juridică  ale băncilor deţinute în plan local, şi au modificat liniile de afaceri și active între filiale, pentru a încerca să evite noile reglementări și supravegherea impuse de autorităţile locale, potrivit unor surse neoficiale și a dezvăluirilor unora dintre bănci, preluate de publicația de business, „Wall Street

Băncile europene își restructurează filialele din afara țărilor mamă pentru a reduce impactul noilor reglementări, care au fost adoptate drept răspuns la criza datoriilor suverane.

Ultimul caz s-a petrecut în Portugalia, săptămâna aceasta. Deutsche Bank AG și-a transformat reprezentanța din acea țară dintr-o filială independentă într-o sucursală subordonată companiei mamă. Această schimbare face ca operațiunile băncii germane în Portugalia să nu mai cadă sub incidența noilor reglementări pe care guvernul portughez le-a impus în urma salvării financiare a țării de la începutul acestui an.

În Marea Britanie, un număr de bănci europene importante, incluzând banca franceză BNP Paribas SA, au transferat activele între entități legale diferite, unul din motive fiind reducerea domeniilor de activitate care cad sub incidența reglementărilor agresive britanice, conform persoanelor familiare cu acest lucru.

Nume mari din sectorul bancar global îşi refac strategiile

Aceste manevre urmează exemplul altor bănci europene importante, inclusiv Deutsche Bank și Barclays PLC, care au modificat structurile reprezentanțelor ăîn Statele Unite pentru a evita reformele generale financiare prevăzute în legea Dodd-Frank.

Oficial, băncile declară că aceste schimbări sunt destinate îmbunătățirii eficienței și că niciuna nu încalcă legislația țărilor gazdă. Dar, cu toate acestea, intenționat sau nu, adevărul este că, în urma acestor modificări, băncile nu mai trebuie să respecte regulile locale stringente de capital și lichidități. Modificările fac ca băncile să iasă de sub jurisdicția autorităților de reglementare, autorități care au devenit mult mai insistente, conform directorilor de bănci, avocaților în domeniu și a altor experți.

Mişcările pun în pericol sistemul financiar european


Unii experți consideră că această tendință ar putea accentua riscul cu care se confruntă mult încercatul sistem financiar european. Utilizarea crescândă a filialelor de către bănci ajută acestea să transfere bani în cadrul sistemului, dar s-ar putea să aibă consecințe negative pentru sistem în sine. „Problema pentru autorități este că aceste modificări fac ca băncilor să le fie mai greu să-și rezolve problemele prin lichidare”, a declarat Jon Peace, analist bancar la Nomura.

Deutsche Bank a schimbat, recent, statutul reprezentanțelor din Portugalia și Ungaria de la cel de subsidiar la cel de filială, și este în proces de a face același lucru în Belgia. În scrisoarea către clienții portughezi în care aceste modificări erau detaliate, Deutsche a declarat că țelul este „să consolideze angajamentul acesteia față de piața portugheză”. Scrisoarea a adăugat că schimbarea va însemna că autoritățile de reglementare portugheze își vor pierde din controlul asupra operațiilor bancare. „Principala autoritate de reglementare va fi BaFin”, este declarat în scrisoare, referindu-se la autoritatea de reglementare germană.

Aceste schimbări au coincis cu intensificarea activității de reglementare a băncilor în Portugalia. Condițiile fondului de salvare de 78 de miliarde de euro de care beneficiază Portugalia, cer ca băncile portugheze să fie recapitalizate și să devină mai puțin dependente de fonduri externe pentru operațiunile zilnice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite