Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum explică Ministerul Energiei că România importă de 353 de ori mai multe gaze decât anul trecut

2
23 Jul 2019 10:28:03
Autor: Elena Deacu

Ministerul Energiei susţine că România importă mult mai multe gaze decât anul trecut, în această perioadă, deoarece importurile se fac acum la preţuri mai scăzute decât în vârf de iarnă.

„Insistăm asupra faptului că importurile de gaze din această perioadă avantajează România, în condiţiile în care preţurile de import din această perioadă sunt cu mult mai scăzute decât în vârf de iarnă”, explică Ministerul Energiei, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Astfel, ministerul susţine că, în această perioadă, atenţia a fost îndreptată spre umplerea depozitelor subterane cu gaze naturale la preţuri cât mai bune.

„Astfel, la jumătatea lunii iulie 2019, România avea stocată în depozitele subterane o cantitate de 1,535 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 1,237 miliarde metri cubi la aceeaşi dată din anul 2018. Pe de altă parte, stocul minim obligatoriu pentru iarna următoare a fost majorat, faţă de 2018, cu 10%, până la 2,18 miliarde de metri cubi de gaze”, mai arată ministerul.

România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres. În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh. Şi în luna aprilie 2019 cantităţile de gaze importate fuseseră de 100 de ori mai mari decât în aprilie 2018. În schimb, preţul preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

Ministrul de resort, Anton Anton, afirmat, la finele lunii mai, că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă. "Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema", a afirmat Anton, într-o conferinţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
23.07.2019, 15:02:14

bine ca importa...ca doar asta e grija guvernantilor !!

marian viorel
24.07.2019, 09:06:36

Sunt convins ca profesionistii din ME in frunte cu ministru stiu foarte bine ce fac.Ramane sa vedem la iarna cine va avea de castigat,avand in vedere ca odata cu importurile de gaze naturale se fac si importuri majore de energie electrica.Daca aceasta energie electrica importata este inmagazinata in depozite,atunci ANRE va emite un ordin, prin care la iarna populatia va plati jumatate din tariful actual.