Cum a explicat Daea expresia „cormoranii fac baie în piscină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
daea bruxelles

Afirmaţiile făcute de ministrul Agriculturii în cadrul Comisiei de Pescuit a Parlamentului European au stârnit reacţii amuzante printre internauţi, Petre Daea simţind miercuri nevoia să explice ce a vrut să spună prin „cormoranii fac baie în piscină”.

 „Cormoranii aceştia sunt în toată ţara. (...) Am văzut imagini date de televiziuni că sunt aici, pe Dâmboviţa. Această temere formidabilă a inginerilor piscicoli trebuie luată în seamă. Dacă mănâncă mii de tone de peşte, dacă distrug pepiniere piscicole, dacă scot din apă tot şi pleacă. Peştele este cel mai valoros filtru natural. Dacă iei calitatea apei la intrarea şi la ieşirea din amenajarea piscicolă, constaţi că apa este mai valoroasă la ieşire decât la intrare, pentru că există această masă în zona respectivă, microorganismele care purifică apa respectivă”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, miercuri seara, într-o emisiune la TVR 1.

Ministrul Agriculturii a subliniat că inginerii piscioli de confruntă cu numărul marii de cormorani de aproximativ 30 de ani. Mediul natural al cormoranilor este Delta Dunării, dar s-au extins în toată ţara, din momentul în care a devenit specie protejată.

„Nu există un pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peştele din cauza cormoranului. (...) Este duşmanul numărul 1 al peştelui”, a adăugat Daea.

El a semnalat că 100.000 de pescari primesc anual permise de pescuit şi nu există pescar în România care să nu reclame că nu poate să ia peştele din cauza cormoranului.

"Se bate cu cormoranul. Vine nu numai la plasă, vine la undiţă, peste tot. Această pasăre nu se mai fereşte de nimic şi de nimeni (...). Este duşmanul numărul unu al peştelui. Iată că acum noi trebuie să protejăm peştele. Toţi arborii pe care se aşează, din cauza excrementelor, şi frunza dispare şi arborele se usucă. Pentru piscicultură, pentru pescari, este duşmanul numărul unu. În mod deosebit în pepinierele piscicole. Piscicultura este greu de făcut. În piscicultură ai rezultate după trei, patru, cinci ani, în funcţie de specie. Dacă îţi intră cormoranul într-un bazin...", a mai afirmat Daea.

Oficialul de la Agricultură susţine că va veni cu un plan concret pentru rezolvarea acestei probleme.

"Am avut o discuţie cu comisarul şi în februarie voi avea altă discuţie cu comisarul, pentru că atunci ne-am înţeles să facem un plan de management, să stabilim pentru România care sunt măsurile, iar aceste acţiuni trebuie să le facem împreună cu Mediul, pentru că ei gestionează problematica. Eu gestionez posibilitatea de a hrăni populaţia. Eu ştiu ce este de făcut. Voi veni cu un plan foarte clar în discuţiile pe care le voi avea la nivelul Comisiei Europene, cu comisarul, în aşa fel încât să-l putem pune în valoare şi să putem să rezolvăm această problemă", a explicat Daea.

Ministrul Agriculturii a prezentat miercuri 23 ianuarie, la Bruxelles, în Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, priorităţile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene. În cadrul acesteia, el a spus: „A se vedea populaţiile de cormorani. (...) Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite