Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum ne ferim de fraude atunci când cumpărăm online

0
28 Nov 2020 06:09:18
Autor: Elena Deacu

Cu toţii apreciem o ofertă bună, dar goana după cea mai bună ofertă nu este lipsită de riscuri. Lumea shoppingului online oferă consumatorilor o multitudine de opţiuni. Pe o stradă virtuală nesfârşită de produse, unde totul este disponibil printr-un simplu click, căutarea celui mai bun preţ nu a fost niciodată mai uşoară.

Piaţa online adună mulţi vânzători. Sunt multe afaceri mici legitime sau persoane care revând produse, dar pentru fiecare vânzător onest există şi unul care vinde imitaţii de calitate îndoielnică ale unor branduri renumite. La prima vedere, aceste produse arată precum cele originale şi au un preţ atrăgător. De aceea, evaluarea unei oferte cu adevărat bune este dificilă. De multe ori, consumatorii nu realizează că au cumpărat un produs contrafăcut decât atunci când deja l-au primit acasă şi, deci, au plătit pentru el. Platformele online facilitează vânzarea produselor contrafăcute, care acum reprezintă 3,3% din comerţul mondial.

Un alt fenomen la care cumpărătorii trebuie să fie atenţi este numărul tot mai mare de vânzători neautorizaţi, care reuşesc să procure produse originale şi apoi să le vândă la preţuri mai mici, fără a avea autorizările necesare. Este aşa-numita piaţă gri. În Spaţiul Economic European comerţul pe piaţa gri este ilegal, iar consumatorii care cumpără aceste produse, cu bunăştiinţă sau nu, pot avea probleme mai târziu deoarece retailerii autorizaţi refuză serviciile de întreţinere, înlocuirea sau repararea acestor bunuri.

„Deşi un preţ foarte bun nu înseamnă neapărat că produsul este contrafăcut, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, de obicei chiar aşa este. Mulţi vânzători care vor să înşele se bazează exact pe ideea de a atrage cumpărătorul cu un preţ atât de bun, încât acesta cumpără din impuls, fără să fie atent la alte detalii. Un preţ extrem de bun ar trebui să ridice semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea produsului şi să încurajeze o verificare atentă a vânzătorului, înainte de a cumpăra”, atrage atenţia Mugur Pantaia, Director General HP Inc Romania.

Ghid de bune practici

Pe piaţa online, fiecare cumpărător se poate feri de vânzătorii care încearcă să fraudeze. Sunt câteva instrumente şi metode de verificare la îndemâna oricui, care pot fi folosite înainte de a cumpăra un produs, potrivit unei analize HP.

Citeşte cu atenţie recenziile de 5 stele 

Un prim pas ar fi să verifici recenziile despre platforma online care vinde produsul. Şi nu toate ar trebui să fie luate de bune. Sigur, o listă lungă de comentarii negative de la clienţi nemulţumiţi sunt un avertisment, dar şi recenziile pozitive trebuie verificate atent. Vânzătorii care vor să înşele postează deseori comentarii false, chiar şi pe site-uri renumite şi de încredere precum Amazon. Dar, sunt câteva indicii care pot semnala dacă recenziile sunt oneste sau nu. Dacă sunt prea vagi, generice, spun acelaşi lucru cu multe cuvinte sau folosesc un limbaj promoţional, toate acestea pot indica că recenziile sunt plasate cu un scop clar sau că vânzătorul a oferit beneficii unor clienţi tocmai pentru a scrie un review pozitiv.

Fii atent la detalii

Uneori chiar magazinele online sunt înşelătoare şi îţi poţi da seama de acest lucru dacă grafica afişată are un stil dubios şi totul pare făcut de un amator. Totuşi, şi un site mai bine pus la punct poate pune probleme, aşa că e bine să-l verifici cu atenţie. Citeşte secţiunea „Despre noi” sau „Contactează-ne”. Dacă abundă greşelile gramaticale şi lipsesc informaţii importante, precum adresa companiei sau numărul de telefon, acestea sunt un indicator bun că ceva nu este în regulă. De asemenea, poţi verifica domeniul web. Ar trebui să fii precaut dacă site-ul are terminaţia .org sau .net – retailerii legitimi nu le utilizează de regulă. Iar dacă nu eşti sigur, poti copia adresa web într-un website checker precum DomainTools, care îţi oferă detalii despre domeniu şi adresa IP. Fereşte-te de paginile scrise în limba ţării în care te afli, dar al căror domeniu este în alt stat! Nici site-urile create foarte recent nu sunt de mare încredere.

Verifică ambalajul

Odată ce produsul ajunge la tine, există câteva modalităţi prin care poţi verifica dacă acesta este original sau contrafăcut. Ambalajul îţi poate oferi un prim semn. Majoritatea brandurilor folosesc ambalaje premium de bună calitate pentru produsele lor. Ambalajul înseamnă mai mult decât protejarea produsului în timpul transportului, acesta reprezintă imaginea şi valorile brandului şi, de aceea, companiile investesc mult în calitate. Cei care vând produse falsificate, nu. Aceştia vor încerca să imite design-ul, dar de cele mai multe ori calitatea lasă de dorit.

Iar cand ambalajul pare corect realizat, o privire mai atentă îţi poate dezvălui un fals. Mulţi nu-şi pierd timpul citind scrisul cu litere mici de pe cutie, care încă face diferenţa dintre un produs original şi unul contrafăcut. Verifică dacă cutia include adresa de contact, adresele de email, website-urile şi numerele de telefon ale serviciului de relaţii cu clienţii. De asemenea, informaţiile obligatorii din punct de vedere legal, cum ar fi garanţia produsului sau detalii despre siguranţă şi sănătate, trebuie tipărite pe ambalaj.

Sunt companii care au implementat o serie de măsuri pentru a oferi clienţilor garanţia cumpărării unui produs original.

Doar câteva minute de atenţie în plus pentru o sesiune de cumpărături online sunt suficiente pentru a descoperi o falsă ofertă sau un produs contrafăcut.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările