Cum a fost modificată legea cooperaţiei agricole. Chesnoiu: Gospodăria ţărănească poate salva satul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
adrian chesnoiu  foto fb

Legea cooperaţiei agricole a fost modificată, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, precizând că „elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria ţărănească”.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat miercuri că a fost adoptată de către Camera Deputaţilor iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii cooperaţiei agricole nr.566/2004, iniţiativa fiind lansată având la bază dorinţa fermierilor de a se asocia într-un sistem cooperatist.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că a fost adoptată de către Camera Deputaţilor iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii cooperaţiei agricole nr.566/2004. Această iniţiativă a fost lansată având la bază dorinţa fermierilor de a se asocia într-un sistem cooperatist, unindu-şi astfel toate forţele pentru susţinerea dezvoltării economice, sociale şi culturale a comunităţii şi a membrilor săi", informează ministerul.

Pentru a putea beneficia de toate avantajele naţionale şi europene, statul trebuie sa sprijine înfiinţarea cooperativelor, care pot fi de mai multe tipuri: cooperative agricole de servicii; cooperative agricole de achiziţii şi vânzări; cooperative agricole de procesare; cooperative agricole de manufacturiere şi mică industrie în agricultură; cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale; cooperative agricole, care pot desfăşura, în comun, activităţile prevăzute la punctele a) şi e); cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă; alte tipuri, formate cu respectarea legii.

"Salut adoptarea iniţiativei legislative privind cooperaţia agricolă, proiect pe care l-am iniţiat alături de colegii mei parlamentari şi prin care am solicitat ca gospodăria ţărănească să poată deveni membru asociat în cooperativele agricole. Elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria ţărănească, organizată şi condusă de ţăranul gospodar", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat importanţa măsurilor pentru stimularea, încurajarea şi apărarea gospodăriilor din sate şi comune.

"Astfel, punem în valoare munca gospodarului român, a celui care a ales să ducă mai departe tradiţia cultivării pământului sau a creşterii animalelor. El  va putea să-şi valorifice pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei", a mai precizat ministrul Adrian Chesnoiu.

Cooperativa agricolă este formată din: Membri cooperatori fondatori; Membri cooperatori acţionari; Membri cooperatori asociaţi.

Preşedintele cooperativei agricole este ales de membrii cooperatori şi este de drept preşedintele consiliului de administraţie. Uniunea de ramură se înfiinţează prin asocierea voluntară a unui număr de cel puţin 5 cooperative agricole, care au acelaşi domeniu de activitate.

 Facilităţile acordate pentru înfiinţarea cooperativelor agricole constau în: scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care procesează şi/sau produc/comercializează material genetic şi/sau au activitate de creştere şi/sau activitate de reproducţie: pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate; pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate; Scutirea de la plata impozitului pe profit pentru cooperativele de achiziţii şi vânzări, de procesarea produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate şi 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro.

Alte facilităţi sunt acordate pentru scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producţia valorificată prin/către întreprindere.

De asemenea, se acordă facilităţi pentru scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă; Scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiţia valorificării a 50% din producţia finală prin/către cooperative.

În condiţiile în care cooperativa se lichidează într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii, conform prevederilor Codului fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite