Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum identifică ANAF profesorii şi manichiuristele care nu-şi plătesc taxele. Precizările şefului Fiscului

4
27 Jun 2022 17:04:42
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Modalitatea în care inspectorii ANAF vor face selecţia persoanelor fizice şi chiar a companiilor pentru a fi verificate a fost descrisă de şeful ANAF, Lucian Heiuş, într-un interviu acordat Hotnews.

„Orice sumă de bani care se mişcă deja printr-un cont lasă urme şi este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă (de genul Revolut) nu poate afla ANAF”, conform declaraţiilor date pentru Hotnews de şeful Fiscului Lucian Heiuş
 
El a vorbit despre controalele care urmează a fi desfăşurate de ANAF, inclusiv la persoane fizice (de la 1 iulie).
 
Lucian Heiuş a declarat că vor începe controale ANAF şi pe litoral pentru că nu se dau bonuri fiscale la şezlonguri, fiind sesizări în acest sens de la diferiţi clienţi.
 
În ce priveşte manichiristele, Heiuş a spus că manichiuristele şi profesorii care dau meditaţii ar trebui să se aştepte ca într-o zi să fie verificaţi. „Ştiţi că declaraţia unică care se depune în 25 mai se referă la anul trecut. Aici a fost vorba, de fapt, de un proiect pilot. În cazul acestor saloare de înfrumuseţare a fost pe Bucureşti şi pe Ilfov. Li s-a trimis o informare. (...) Noi am trimis la nişte segmente de meserii la care aveam informaţii din cadrul industriilor: Nu lucrăm corect, ne plătim chiria, avem oameni angajaţi dar în acelaşi timp, eu sunt la parterul blocului, iar la etajul 3 mai sunt încă două care lucrează fără acte.
 
Noi atunci am încercat să vedem care ar fi elementele ţintă şi să trimitem şi să le spunem că nu-i corect cum desfăşori şi că ar trebui să se autorizeze, să îndeplinească condiţiile ca să respecte legea.
 
Prevenţia e la fel de importantă ca şi controlul”, a afirmat şeful Fiscului.
 
Potrivit acestuia, ANAF are un număr de telefon unic unde sunt sesizaţi cu tot felul de lucruri.
 
„Suntem sesizaţi şi cu profesori care dau meditaţii. Întotdeauna mergem când suntem sesizaţi. O să fim sesizaţi la fel: că i-a făcut o manichiuristă unghiile, s-a infectat, a luat o ciupercă, s-a supărat, ne-a făcut o sesizare.
 
De obicei, sesizările astea sunt la nemulţumirile clienţilor. Obţinem informaţii referitoare la munca la negru din sesizări pe care le fac foştii angajaţi. Eşti obligat să te duci în control. În momentul în care cineva îţi face o reclamaţie, trebuie să te duci”, a adăugat Heiuş.
 
Controalele masive la persoane fizice care încep de la 1 iulie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

SOREN
27.06.2022, 18:35:45

Mai mare bou ca ăsta rar... Dar despre datoriile uriaşe şterse zeci de ani firmelor de stat managerizate prost, pe salarii uriaşe, oare are o sumă dl Heiuş ?

+1 (1 vot)
Aurel Paun
27.06.2022, 18:50:53

De peste 30 de ani ne guverneaza niste dobitoci care nu stiu nici sa colecteze taxele si impozitele de la persoane fizice, nu stiu nici cum sa distribuie bani pentru personele aflate intradevar in situatii grele. 1. In perioada regimului comunist, persoanele care vroiau sa exercite o meserie (meditator, manichiurista, cizmar, croitor, etc.) in mod legal, solicitau autorizatie prin care se estima volumul lucrarilor/afacerii si valoarea impozitului/taxei anual. Trimestrial Perceptia (ANAF-ul de azi) incasa impozitul, indiferent ca afacerea mergea bine sau nu.. Cei care practicau meserie la negru (fara autorizatie) si erau prinsi, riscau confiscari si puscarie. 2.Acordarea vaucerelor de 50 euro, precum si suma de 700 lei pentru cei cu venituri mai mici de o suma oarecare se face "dupa ureche". Cum stie guvernul veniturile "la negru" ale tuturor contribuabililor (chirii fara contracte declarate, diverse meserii fara declaratii de venit, etc.)?

+2 (2 voturi)
Constantine Constantine
28.06.2022, 07:31:05

Exact asta e solutia, emiterea de autorizatii pentru oricine vrea sa aiba o afacere ca persoana fizica iar impozitarea sa ramina 10% chiar daca se introduce impozitul progresiv ,direct de la sursa la eliberarea autorizatiei. Ca nu e asa de greu de dedus cite unghii poate face o manichiurista.Dar ce ne facem cu firmele care prin inginerii financiare nu declara profit? Peste 50% din marile companii practica aceasta metoda.Aici sint pestii mari, de ce nu se baga ANAF?

australis
28.06.2022, 03:18:25

Au iesit japcarii la produs

+2 (2 voturi)
Modifică Setările