Cum sunt jecmăniţi românii şi, uneori, statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desele modificări legislative, inclusiv cele privind achiziţiile publice, pot fi o povară pentru firme, dar asta nu justifică modul în care îşi împart piaţa sau stabilesc preţurile de vânzare a produselor către consumatorii finali.

Astfel de practici incorecte au fost şi sunt investigate de Consiliul Concurenţei pe piaţa energiei, a ouălor, a construcţiei de drumuri, a imunoglobulinei, a laptelui şi merelor care ar fi trebuit livrate şcolilor, etc.

Spre exemplu, anul trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Hidroelectrica SA pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România. Autoritatea suspectează compania că, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE). 

Imunoglobuline

Investigaţia privind imunoglobulinele priveşte 10 companii farmaceutice din 7 state europene, producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane: Biotest Pharma GmbH Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria, Octapharma S.A.S. Franţa, Octapharma AB Suedia, Octapharma (IP) Limited Marea Britanie, CSL Behring Gmbh Germania, Kedrion Spa Italia, Baxter SA Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia, Baxter AG Austria. 

Aceste companii, membre ale Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice (PPTA), sunt suspectate că s-au înţeles pentru a limita şi întrerupe aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit. 

„S-au derulat inspecţii inopinate simultan  atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia. Autorităţile de Concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano şi Castelvecchio) şi al PPTA din Bruxelles, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora”, a informat Consiliul Concurenţei, la cererea „Adevărul”.

Atât în Belgia cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. 

Ouă prea scumpe

Scumpirea ouălor de anul trecut a fost în centrul atenţiei a multor oficiali şi autorităţi, inclusiv cea a Consiliului Concurenţei. Investigaţia declanşată de autoritatea a avut la bază suspiciunea limitării livrărilor de ouă de consum de către cei mai importanţi furnizori de ouă, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial preţurile produselor comercializate de aceştia. 

Investigaţia a fost declanşată ca urmare a analizei preliminare pe piaţa ouălor de consum iniţiate de Consiliul Concurenţei, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele creşterilor de preţ înregistrate la sfârşitul anului 2017.

Analiza pieţei româneşti a ouălor, în contextul european actual, indică faptul că majorările de preţuri de la sfârşitul anului 2017, ar putea fi explicate de anumiţi factori conjuncturali, precum criza producţiei de ouă din anumite State Membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea producţiei. Cu toate acestea, însă, nu se poate explica amplitudinea creşterii preţurilor produselor autohtone: dacă în septembrie preţul ouălor în Romania era sub media UE (85,2%), în noiembrie, acesta a crescut, depăşind media UE (104%).

Analiza a arătat că au existat creşteri importante ale preţurilor de achiziţie de către comercianţi, preţurile crescând în medie cu 57% în luna noiembrie faţă de luna septembrie 2017. Preţurile de vânzare la raft au crescut, în medie, cu 49% în acelaşi interval. 

Au fost efectuate inspecţii inopinate la sediile furnizorilor implicaţi şi la asociaţia din care aceştia fac parte, respectiv: Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

„Furnizori importanţi de ouă (producători şi/sau comercianţi) care reprezintă aproximativ 45% din producţia existentă de ouă din România, sunt furnizorii principalilor comercianţi activi la nivel naţional, iar asociaţia din care aceştia fac parte este reprezentantă de circa 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească”, a precizat autoritatea.

Apă minerală

În cazul apei minerale, Consiliul Concurenţei suspectează o posibilă poziţie dominantă a companiei HEBE SA pe piaţa serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi. 

Lapte şi Mere

Posibila trucare a unor licitaţii publice organizate de Consiliul Judeţean Botoşani, pentru perioada 2013-2018, în vederea atribuirii Contractelor de furnizare produse lactate (derulate în cadrul Programului Cornul şi Laptele) şi a Contractelor de furnizare de mere (din cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli şi grădiniţe) face obiectul unei alte anchete a autorităţii de concurenţă.

Consilul suspectează că firmele Five Continents Group S.R.L., Spicul 2 S.R.L. şi Lival Import-Export S.R.L. s-au înţeles asupra loturilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze şi să câştige la valoarea maximă stabilită de autoritatea contractantă. Şi în acest caz s-au efectuat inspecţii inopinate şi s-au ridicat documente.

O situaţie similară este înregistrată Bacău, autoritatea cercetând o posibilă înţelegere în cadrul procedurii de achiziţie publică (licitaţie deschisă, cu etapă finală -  licitaţie electronică) – organizată de Consiliul Judeţean Bacău pentru atribuirea acordului-cadru „Furnizarea, transportul şi distribuţia de fructe (mere) pentru elevii din Bacău.

Licitaţii trucate pentru câştigarea lucrărilor de construcţii de drumuri

O altă investigaţie derulată de Consiliul Concurenţei vizează o posibilă înţelegere între 5 firme participante la o licitaţie publică organizată de Administraţia Domeniului Public (ADP) Piteşti în anul 2018, pentru execuţia de lucrări de reabilitare a străzilor din municipiul Piteşti.

Sunt suspectate firmele Construct Steel Market SRL, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL, Comesad Drumuri SRL, General Trust Argeş SRL şi Selca SA, care s-ar fi înţeles să elimine concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiei pentru cele cinci loturi stabilite de ADP Piteşti.

În urma unei plângeri se anchetează şi posibile acţiuni anticoncurenţiale ale administraţiei publice pe piaţa serviciului  de administrare de drumuri şi străzi în Municipiul Cluj-Napoca.

Pază

Pe de altă parte, se investighează o posibilă înţelegere anticoncurenţială între 4 companii participante la licitaţia publică organizată de Romgaz S.A. Sucursala Tg. Mureş în anul 2015, având ca obiect „servicii de pază”.

În acest caz sunt cercetate: Mike Security Group S.R.L. Reşiţa, Cerber Protecţie şi pază S.R.L. Ploieşti, Lex Guard Security S.R.L. Reghin şi BSG Security S.R.L. Tg. Mureş

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite