Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum poţi evita scumpirile la energie electrică şi cât de importantă este compensarea cantitativă

19
15 Oct 2021 06:04:26
Autor: Afrodita Cicovschi

Scumpirea energiei electrice este resimţită de toţi consumatorii atât casnici, cât şi industriali, indiferent de tipul de contract încheiat cu furnizorii acestor servicii.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că pe lângă scumpirea produselor alimentare şi nealimentare şi a serviciilor, rata cea mai mare de majorare se găseşte când vorbim de energia electrică. Astfel, un consumator obişnuit plăteşte acum cu aproape 25 de lei mai mult la fiecare 100 de lei facturată.
 
Ceea ce este îngrijorător este şi că aceste scumpiri vor continua, Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, precizând recent că estimează că acestea vor fi simţite de marea majoritate a consumatorilor încă din primele zile ale anului 2022. Cum poţi evita aceste schimbări? O soluţie pe termen lung este instalarea panourilor fotovoltaice, care îţi asigură facturi mai mici la energie încă de la început şi un mod sustenabil şi curat de a produce energie pentru un mediu înconjurător mai verde. 
 

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Sistemele de panouri fotovoltaice contribuie la reducerea sau chiar la eliminarea completă a costurilor cu facturile de electricitate, indiferent dacă vorbim de un consumator casnic, sau unul industrial. Pe lângă independenţa energetică, aceştia pot deveni prosumatori (mici producători de energie care poate livra surplusul în reţeaua naţională) şi pot beneficia de subvenţii importante de la stat prin programele dedicate derulate de Ministerul Mediului sau Administraţia Fondului de Mediu.
 
„Instalarea sistemelor fotovoltaice generează nu numai economii pe termen lung, ci şi o amortizare a investiţiei într-un timp foarte scurt. Conform tarifelor de energie aflate acum în vigoare, un sistem fotovoltaic dimensionat corect se va amortiza în 5 ani, mai ales având în vedere că acesta începe să producă energie imediat”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tudose, fondator e-acumulatori..
 
Panourile fotovoltaice se instalează rapid, de către echipe de profesionişti, sistemele fiind dimensionate corect la consumul anual de energie. Chiar şi încălzirea casei prin intermediul pompelor de căldură eficiente energetic, se poate realiza cu ajutorul sistemelor de energie regenerabilă.
 
Odată instalat, un sistem de panouri fotovoltaice necesită mentenanţă minimă. Acesta va furniza electricitate într-un mod sigur şi curat, având o durată de viaţă de 25-40 de ani. Mai mult, panourile fotovoltaice pot avea garanţie şi până la 25 de ani. Datorită acestei duratei mari de viaţă, sistemele fotovoltaice reprezintă un beneficiu transmisibil, astfel casele se pot vinde, lăsa moştenire sau pot contribui la obţinerea un certificat energetic superior. Mai mult, furnizează o cantitate considerabilă de energie electrică tot timpul anului, indiferent de anotimp.
    
„Există beneficii importante şi pentru companiile şi consumatorii industriali care aleg să instaleze panourile fotovoltaice. Chiar dacă vorbim de clădiri de birouri, parcări publice şi private, hale industriale, sere sau ferme agricole, sistemele fotovoltaice asigură scăderea costurilor fixe şi creşterea exponenţială a eficienţei energetice. Investiţia se face o singură dată, se amortizează într-un timp scurt, iar energia se produce şi se consumă local, zi de zi, ori de câte ori este nevoie”, a adăugat Tudose. 
 
Nu în ultimul rând, aceste soluţii sunt sigure şi prietenoase cu mediul înconjurător. Utilizarea energiei produsă de sistemele de panouri fotovoltaice va duce la un consum redus de combustibili, reducând astfel poluarea şi emisiile de gaze cu efect de seră. Panourile fotovoltaice generează o energie curată, ajutând la construirea unui viitor mai verde. 
 

Compensarea cantitativă - o veste excelentă pentru prosumatori

Conform proiectului de ordonanţă care doreşte să traseze o serie de normele comune pentru piaţa internă de energie electrică, aliniate la directivele europene,  prosumatorii ar putea beneficia de compensare cantitativă. Această măsură presupune că furnizorii vor factura prosumatorilor cu instalaţii de până la 200 kW doar diferenţa dintre ceea ce consumă aceştia şi ce livrează în reţea.
 
„Dacă aceştia vor livra energie în reţea în cantitate mai mare decât ceea ce au consumat, atunci diferenţa se va putea compensa cantitativ în termen de 24 de luni. Astfel, în cazul în care consumatorii produc energie în exces pe timpul verii, o vor putea consuma pe timpul iernii. În momentul în care OUG 944 va fi adoptat, prosumatorii vor beneficia de o schemă de compensare cantitativă valabilă până în 2030”, a încheiat Dan Tudose. 
 
Compensarea cantitativă se va adresa şi persoanelor fizice şi persoanelor juridice, în special companiilor mici, scopul acesteia fiind să reducă inclusiv costurile la nivelul reţelelor de distribuţie. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Utilizator Adevărul
15.10.2021, 06:23:04

Comentariu considerat abuziv.

Constantine Constantine
15.10.2021, 06:47:26

Poate ca ar fi o solutie cu conditia ca randamentul panourilor solare sa fie dincolo de 40 % iar pretul sa fie unul competitiv.Apoi montarea acestor panouri sa se faca doar in partea de sud,sud-est a tarii unde radiatia solara anuala/m2 depaseste 1400-1500kwh-.Poate fi echipata fiecare cladire, fiecare teren nelucrat iar energia obtinuta sa intre in reteaua nationala.Doar ca statul trebuie sa intervina financiar ,asa cum face in prezent cu programe mititele programate pe ochi frumosi nu va face nimic concret.Caci nu are rost sa montezi parcuri acolo unde radiatia solara scade sub 1350 kwh/m2.

-19 (25 voturi)
Constantine Constantine
15.10.2021, 07:05:06

Eficienta panourilor solare fotovoltaice care se pun in vinzare la preturi astronomice este foarte sczuta.Oricum acestea dau un randament bun doar in zonele cu radatii solare de 1400-1500 kwh/mp care se regases doar in sud-sud est.

-21 (25 voturi)
Ion Ion
15.10.2021, 09:06:05

Panourile solare sunt o poveste frumoasa. Dar : Nu vorbeste nimeni de mentenanta. Trebuie spalate periodic de praf si alte depuneri pentru a mentine eficienta . Cine se urca pe casa ? Nu vorbeste nimeni de spatiul inconjurator. Nu trebuie sa creasca copaci in jur, casele vecinilor sa ramina tot asa. Nu vorbeste nimeni de acumulatori . Daca mergi pe acumulatori cind o sa schimbi acumulatorii costul acestora aduce energia la valoarea din retea. Trebuie vazut si montajul corect , fara compromisuri .

+14 (16 voturi)
Caius Iulius Caesar
15.10.2021, 09:07:56

Ca sa nu mai vorbim si despre reciclarea acestora: panourile sunt greu reciclabile, iar acumulatorii sunt o pacoste totala, deocamdata nu exista o metoda sigura de reciclare a acestora. Si asta se numeste dezvoltare durabila...Cu stima

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările