Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum te poţi proteja de radiaţiile emise de telefon? ANCOM recomandă limitarea folosirii aparatului

8
12 Sep 2019 08:13:24
Autor: Afrodita Cicovschi

Două treimi dintre utilizatorii telefoanelor mobile cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, dar 40% dintre ei nu se protejează de acestea, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), făcând o serie de recomandări pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice.

Printre acestea se numără folosirea pe cât posibil a căştilor cu fir, dar şi limitarea folosirii telefonului mobil când semnalul este slab, în maşină sau în tren.
”Ce poţi face pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice? Limitează folosirea telefonului mobil în momentele când acesta emite semnale puternice, în locaţii cu semnal slab, în maşină sau în tren, în timpul apelării unui număr de telefon, când recomandarea este de a duce telefonul la ureche după ce conexiunea a fost realizată”, arată ANCOM.
 
Autoritatea din Comunicaţii precizează că telefonul emite semnale mai puternice pentru a conecta la reţea sau pentru a compensa viteza de deplasare.
 
”Lasă telefonul în afara dormitorului sau deconectează-l de la reţea. Alarma poate funcţiona şi în modul avion. Foloseşte pe cât posibil căşti cu fir”, arată ANCOM.
 
ANCOM a organizat miercuri la Cluj-Napoca o conferinţă dedicată tehnologiei 5G şi schimbărilor pe care implementarea acesteia le va genera în societatea românească.
 
”Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor şi Inteligenţa Artificială sunt noţiuni tot mai cunoscute în rândul românilor. Odată cu popularitatea şi performanţele acestor tehnologii, ale căror beneficii nu pot fi negate, au apărut în mod firesc şi voci care ridică problema efectelor negative pe care implementarea noilor tehnologii ar putea să le genereze. În acest context, este de datoria autorităţilor să ofere cetăţenilor informaţii corecte, obiective, care să îi ajute să ia decizii informate, bazate pe date concrete. 
 
Conform unui studiu ANCOM cu privire la atitudinile şi percepţiile utilizatorilor de comunicaţii electronice, două treimi dintre ei cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, iar 40% dintre ei nu se protejează de acestea. De fapt, cât de mari sunt radiaţiile? Mă protejează normele în vigoare sau este nevoie să mă protejez şi singur? Venim în întâmpinarea tuturor cetăţenilor cu rezultatele măsurătorilor de specialitate pe care le facem, dar şi cu câteva recomandări care ar putea să schimbe obiceiurile acestora în utilizarea echipamentelor electronice”, a declarat Sorin Grindeanu.
 
ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic.
 
”Măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi şi mobili, în preajma spitalelor, a şcolilor şi în locuri aglomerate şi facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor două hărţi. Aceste măsurători se mediază la fiecare 6 minute, toate rezultatele încadrându-se fără excepţie în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcţiune a primelor staţii 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limita stabilită prin lege, similare cu cele obţinute înainte de instalarea staţiilor 5G”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, în cadrul evenimentului organizat la Cluj-Napoca.
 
ANCOM a comandat un studiu în rândul utilizatorilor de comunicaţii electronice prin care a sondat şi atitudinile şi percepţiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic. 
 
Conform studiului care va fi făcut public în perioada imediat următoare, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievaţi cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de reţelele mobile şi tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) şi TV-uri (44%).
 
”Întrebaţi fiind cum se protejează de radiaţii, 40% din utilizatori nu se protejează, 35% încearcă să ţină aparatele la distanţă mai mare (de exemplu utilizând căştile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeaşi cameră, iar 8% ştiu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea aşa-ziselor ”dispozitive de protecţie” este marginală, 2%”, arată ANCOM.
 
ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 62 de oraşe din ţară, ce sunt plasaţi în exterior, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.
 
Senzorii funcţionează permanent, transmiţând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro,  o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziţia celor interesaţi pe platforma electronică, sub formă de hartă care oferă şi detalii cu privire la locul, perioada şi nivelul măsurat al intensităţii câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar şi în procente faţă de nivelurile reglementate maxim permise. Suplimentar faţă de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficşi, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează şi măsurători cu echipamente mobile.
 
 
Citeşte şi:
Topul telefoanelor care emit cele mai multe radiaţii
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

elfu
12.09.2019, 13:13:05

verifica cineva amplasarea antenelor pe peretii / plafonul blocurilor ?

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
13.09.2019, 01:25:16

Antenele sunt peste tot prezente.....mai ales pe satelitii ce inconjura Pamantul..... ...numai cu ecranare mai poti scapa...cushca Faraday....umbli cu plasa metalica de tzantzari in cap si gata !

eu doar constat
12.09.2019, 16:19:23

Cea mai buna protectie este renuntarea la mobil. Ori asta e imposibil. Ar echivala cu a obliga un betiv sa renunte la alcool, sau un morfinoman sa renunte la drog. Intra imediat in sevraj. Oare cum se numeste sevrajul la mobilomani?

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
12.09.2019, 19:32:56

Articolul arată că autoarea nu are studii liceale de fizică. Articolul se adresează oamenilor care nu au făcut liceul real, deci care nu au habar despre tehnică, știință. Cuvântul ”radiații” îi îngrozește. Lumina sosită de la soare înseamnă RADIAȚII. La fel, ”razele” folosite în medicină pentru investigarea corpului (radiografii, radioscopii) sunt tot radiații. Razele care ucid celulele canceroase sunt tot radiații! Proprietățile radiațiilor depind de frecvența lor! Putem stat toată ziua în lumina soarelui, fără a avea necazuri! La fel, nu ne deranjează ”radiațiile” emise de becurile din încăperi! Telefonul mobil emite UNDE RADIO atunci când vorbim la el! Aceste unde radio poartă informația. Tot prin unde radio comunică cu ruterul computerul (WiFi), tot prin unde radio se realizează și comunicarea prin Bluetooth sau comunicarea prin Walkie Talkie. Este vorba de emițătoare de unde radio de foarte mică putere. Dacă stai TOATĂ ZIUA cu telefonul la ureche ȘI VORBEȘTI, atunci ești în câmpul electromagnetic al emițătorul care este telefonul o mare perioadă de timp! Deși foarte slab, acest câmp poate probabil cauza ceva probleme în timp îndelungat. Dar, repet, undele electromagnetice emise nu sunt aceleași cu radiațiile nucleare!

-1 (1 vot)
Sorin Barbu
13.09.2019, 03:30:22

DAR AȚI UITAT SA MENȚIONAȚI CAT DE MULT SRI (SECURIŞTII CRIMINALI ) SPIONEAZÂ SI ASCULTÃ ROMÂNII LA TELEFON ANI SI ANI DE ZILE CA NIŞTE NESIMȚIȚI ORDINARI .

Vezi toate comentariile (8)