Cum ar putea face populaţia şi statul economii de 100 de milioane de euro la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii şi sistemul public de sănătate ar economisi 100 milioane de euro dacă utilizarea medicamentelor generice ar urca de la 65% în prezent la 80%, a declarat luni Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

„Avem un studiu făcut anul trecut de KPMG care arată că implementarea câtorva măsuri simple de încurajare a folosirii de medicamente generice ar aduce şi în România economii de 100 de milioane de euro pe an, la un loc pentru pacient şi pentru sistemul public, dacă ar creşte utilizarea de generice de la 65% în prezent la 80%. Nu ar fi o creştere mare, dar ar fi o sumă importantă şi ar putea fi folosită în multe domenii ale sistemului de sănătate“, a spus el la o conferinţă pe teme de competiţie.

Medicamentele generice sunt cele realizate de către producători după expirarea patentelor pentru medicamentele avansate, conţinând aceeaşi substanţă activă.

El apreciază că, în România, cadrul legislativ discriminează producătorii de medicamente generice până la decontabilizarea acestora şi cu un efect negativ asupra mediului concurenţial.

Timpul de aşteptare pentru un medicament generic pentru a putea intra pe piaţă şi pe lista de medicamente compensate este de peste 250 de zile în România.

Taxa clawback, problemă eternă

El s-a referit la problemele pieţei de medicamente generice din cauza taxei clawback, al cărei nivel creşte constant, de la 14,5% în trimestrul al treilea al anului trecut la 21% în perioada similară a acestui an.

Actuala taxă clawback este o povară prea mare pentru producătorii români de medicamente. De trei ani, de când a fost introdusă această taxă, peste 1.300 de medicamente au dispărut de pe piaţă, mai mult de jumătate costând sub 50 de lei.

Anterior, producătorii de medicamente au afirmat că povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă şi nu poate duce decât la reducerea producţiei locale de medicamente generice, cu efecte sociale şi economice: multe din medicamentele cu preţuri accesibile (ajunse sub preţul de rentabilitate) vor dispărea de pe piaţă, iar industria locală va amâna investiţiile în dezvoltare şi va fi obligată să recurgă la reduceri de personal.

Mecanismul de stabilire a preţurilor pentru generice reprezintă o altă nemulţumire a pieţei de profil, cu dublă referenţiere, raportate la alte 12 ţări şi stabilite la 65% din preţurile medicamentelor inovatoare.

APMGR propune eliminarea referinţei externe şi aplicarea referenţierii la original sub 65% o singură dată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite