Cum a rămas România cu o mână de cinematografe de stat. Retrocedări, demolări, transferuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cinema scala foto facebook.com/primaria municipiului zalau

Cinematografele de stat din România dispar, rând pe rând, mai mult de jumătate din cinematografele existente în 1991 în patrimoniul regiei autonome RADEF România Film fiind retrocedate, demolate sau transferate.

Dan Lungu, senator USR de Iaşi, solicitat informaţii Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale în ceea ce priveşte unităţile cinematografice scoase din patrimoniul RADEF „RomaniaFilm” şi a veniturilor totale ale companiei din ultimii ani. 

Astfel, senatorul a obţinut situaţia retrocedărilor, demolărilor, sentinţelor civile şi transferurilor realizate de către reprezentanţii RomaniaFilm către alte instituţii ale statului sau companii private, după anul 1991.

Prin urmare dacă la înfiinţarea RADEF existau 600 de astfel de unităţi în administrarea instituţiei, conform celor menţionate de către Ministrul Valer-Daniel Breaz în răspunsul său, „din patrimoniul companiei au ieşit un număr de 321 de imobile, prin diferite acte normative sau juridice”.

La nivelul judeţului Iaşi, în situaţia care inventariază sălile, grădinile de spectacol cinematografic, imobilele-teren şi celelalte spaţii sau terenuri conexe care au ieşit Din patrimoniul RADEF, sunt prezente şase cinematografe. Unul dintre ele, Cinematograf „Copou”, cu o capacitate a sălii de 500 de locuri, a fost vândut, în timp ce toate celelalte cinci, anume Cinema „Victoria”, „Dacia”, „Tineretului”, „Republica” şi Cinematograf „1 Mai”, din oraşul Hîrlău, au fost transferate prin Hotărâri de Guvern, devenind astfel parte din domeniul privat al statului. Ultimul menţionat anterior, Cinematograf „1 Mai”, a fost scos din patrimoniu însă protocolul în care este specificat transferul clădirii din proprietatea RADEF, spun reprezentanţii companiei, „nu mai există în arhiva instituţiei”. În aceeaşi situaţie, fără dovezi clare în arhiva companiei ale celor menţionate în situaţia înaintată se află alte patru cinematografe din ţară, anume: Cinematograf „Gradişte” din judeţul Arad, Cinematograf „Bobâlna” din judeţul Cluj, „Porţile de Fier” din judeţul Mehedinţi şi Cinema „Victoria” din judeţul Vaslui.

Cele mai multe imobile, însumând un total de 186, au fost transferate din patrimoniul RomaniaFilm prin Hotărâri de Guvern. Alte 65 au fost retrocedate conform Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada anilor 1945 – 1989, iar alte 44, incluse în rubrica „alte categorii” au fost fie demolate, fără vreo justificare a reprezentanţilor RADEF (Cinematograf „Progresul”, din judeţul Alba), fie vândute. Cinematografele care au fost transferate, după ce au fost scoase din patrimoniul RADEF, în domeniul public al statului, au fost dintr-un total de 321, doar cinci – două dintre acestea se află în judeţul Sibiu, iar celelalte trei în Vâlcea, Tulcea şi Alba.

„Infrastructura cinematografică împărtăşeşte soarta infrastructurii culturale postrevoluţionare în general, de la librării la cămine culturale, de o tristeţe iremediabilă. Faptul că Ministerul Culturii ne-a pus la dispoziţie această situaţie a clădirilor care au ieşit din administrarea şi patrimoniul RADEF este un prim pas pentru limpezirea hăţişului care de ani buni înconjoară cinematografele româneşti. E uimitor şi scandalos însă cum chiar şi în inventarul acesta al companiei există cinematografe demolate fără vreo justificare menţionată în dreptul lor sau cum reprezentanţii precizează negru pe alb că în arhiva instituţiei nu se mai găsesc anumite protocoale – acte importante pentru desluşirea destinelor acestor clădiri. Sper ca oamenii de cultură, activiştii şi oamenii din presă să se sesizeze şi să ceară şi ei, la rândul lor, socoteală celor responsabili de acest dezastru”, a menţionat Senatorul USR Dan Lungu.

Situaţia primită şi informaţiile despre veniturile RADEF, în perioada 2014 – 2018 poate fi consultată aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite