Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum a rezolvat un mare constructor condiţiile inumane în care îi ţinea pe vietnamezii veniţi la lucru în România: I-a trimis acasă

23
5 Apr 2019 13:43:16
Autor: Elena Deacu
Condiţiile inumane în care locuiau muncitorii vietnamezi aduşi în Romania FOTO VICE
Condiţiile inumane în care locuiau muncitorii vietnamezi aduşi în Romania FOTO VICE

Mai mulţi muncitori vietnamezi care lucrau pe şantierele firmei Construcţii Erbaşu au fost trimişi înapoi acasă, fiind acuzaţi că au adus atingere reputaţiei companiei care i-a adus la muncă, după ce au apărut într-un reportaj Vice ce ilustra condiţiile inumane în care locuiesc şi muncesc: cazaţi în containere, câte 12 într-o cameră şi muncind zece ore pe zi.

Un număr de 19 muncitori ai firmei Erbaşu au zburat marţi şi joi înapoi în Vietnam, după nici patru luni de muncă, trimişi acasă pe motiv că ar fi adus atingere reputaţiei companiei care i-a adus în România, scrie VICE. Alţi 10 au protestat şi au refuzat să se îmbarce în avion, iar acum sunt în custodia celor de la Imigrări în aşteptarea deportării. Asta se întâmpla la două săptămâni după ce VICE publica un reportaj despre viaţa lor în containerele de la marginea Bucureştiului.

Vietnamezii au fost aduşi în România prin compania vietnameză de recrutare Tamax JSC, după ce au plătit o taxă de 2.800 de dolari pentru găsirea unui loc de muncă în ţara noastră. Trei sute lucrează pentru Construcţii Erbaşu, una dintre cele mai mari companii în domeniu din ţară.

Potrivit publicaţiei citate, ei au semnat un document ce menţionează un program „de 10 ore/zi, 6 zile/săptămână, pentru lunile martie-noiembrie” şi „de 9 ore/zi, 6 zile/săptămână, pentru lunile decembrie-februarie”. Astfel, un muncitor vietnamez lucrează 54 de ore pe săptămână iarna şi 60 vara. Asta deşi Codul Muncii din România arată că durata maximă a timpului de muncă nu poate să depăşească 48 de ore pe săptămână, cu tot cu cele suplimentare.

De asemenea, reportajul arăta că muncitorii vietnamezi au fost cazaţi în containere, câte 12 persoane într-o cameră. Condiţiile de locuit erau mizere: chiuvete fără ţeavă de scurgere, apă caldă cu porţia, şase toalete murdare pentru câteva zeci de muncitori şi un mic dejun – acelaşi în fiecare zi – compus din orez şi două ouă fierte.

Drumul până la muncă însemna îmbarcarea în autobuze, potrivit reportajului ei fiind înghesuiţi nu în funcţie de număr, ci de numărul de kilograme din autobuz.

Ce a decis compania

Potrivit Vice, în urma reportajului, o serie de muncitori vietnamezi au fost incluşi pe liste cu cei care vor fi trimişi acasă. Ulterior, în data de 1 aprilie, 29 de muncitori au primit o foaie de reziliere a contractului, datată pe 24 martie, pe care apar numele Erbaşu SA şi Tamax JSC, şi care-i anunţa că de a doua zi sunt concediaţi şi vor fi expediaţi în Vietnam.

Motivele: „Nu v-aţi supus regulamentelor interne ale companiei, nu aţi respectat dispoziţiile date de directorii de şantiere, nu aţi menţinut condiţiile la locurile de cazare şi muncă şi aţi participat la greve”.

De asemenea, muncitorii au primit o scrisoare de la o filială a companiei de recrutare, care precizează că motivul rezilierii contractelor a fost următorul: „Muncitorii numiţi mai sus i-au incitat în mod organizat pe ceilalţi, au întrerupt activităţile de producţie, au afectat atât imaginea, cât şi latura financiară a companiei. Sunt o ameninţare atât pentru ei înşişi, cât şi pentru cei alături de care lucrează”.

Reprezentanţii companiei Erbaşu au negat că rezilierea contractelor celor 29 de muncitori ar avea vreo legătură cu reportajul publicaţiei.

Inspecţia Muncii a precizat că poate face verificări în spaţiile de cazare ale muncitorilor străini detaşaţi doar dacă e vorba de încăperi de odihnă sau barăci de pe şantiere. În cazul vietnamezilor, care sunt cazaţi în afara şantierului, nu se poate face o astfel de verificare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Olteanu Dan
5.04.2019, 14:28:37

Astia sunt antreprenorii romani clasici, munca multa, bani putini, contributii neplatite.

+12 (12 voturi)
Carmen Florea
5.04.2019, 15:01:33

... pana gasesc alti prosti disperati... ... auzi, contracte de sclavi si inca mai insista hotii, pt dansii legea e doar o hartie de sters fundu' ... ... hai ca puteti mai mult, cretinciosilor, apoi dati ochii peste cap de evlavie si va duceti la biserica, ce dracu' faceti acolo, cotcarilor? credeti ca-l prostiti si pe Hristos? A, cum ar spune un 'Comandor' de 'magiun' pe aici, adica un cclar, la cei 2 prunci batuti ieri de scursura de tat-su: 'da-i dracu' ca sunt mormoni '... A dracu' multi 'mormoni' in Romania asta de te ingrozesti mai ales la stirile pro tv de la ora 17 ...

+11 (13 voturi)
kitty kat
5.04.2019, 15:35:23

Åstia sunt patronii de RO, burtosi, tråind in lux, in vreme ce muncitorii muncesc si abia supravietuiesc din leafa primitå.

+12 (14 voturi)
zero
5.04.2019, 17:23:29

Inspecţia Muncii nu are voie de la PSDragnea sa faca verificari!!! Sclavi PSDragnea la Bervoiesti , la tov Erbașu ,... La kg e vanduta forta de munca in Penalistanul PSDragnea!!!

+11 (11 voturi)
Lucian Nechifor
5.04.2019, 17:24:42

Ce mama dracului păzesc sindicatele?În orice țară normală sindicatele asigură asistență juridică gratuită.Chiar dacă sânt străini trebuie să li se asigure condiții decente de locuit dacă este prins în contract asigurarea cazări de către angajator.Apoi este vorba de omenie dar la asta nu te poți aștepta la cei îmbogățiți peste noapte în condiții dubioase. O știu pentru că sânt emigrant și de când lucrez într-o companie a unei familii de origini nobile bogați din tată în fiu sânt foarte bine tratat,plătit la timp și respectat că și cum aș fi de-al lor nu un emigrant!!

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările