Cum riscă România să rămână fără porci de Crăciun din cauza pestei porcine africane: de la sacrificări pe bandă rulantă la lipsa despăgubirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţul Satu Mare au fost sacrificaţi 14.327 de porci

Virusul pestei porcine africane determină tot mai mulţi gospodari să-şi sacrifice de bună voie porcii din ogradă, în speranţa că se vor alege totuşi cu ceva în lipsa despăgubirilor pe care ar fi putut să le ia de la Comisia Europeană.

Iar sacrificările continuă pe bandă rulantă, inclusiv în zonele din apropierea Capitalei: după ce a fost anunţată apariţia focarului de pestă în Tunari, în mai toate satele din apropiere s-au auzit „guiţături”.

Spaima gospodarilor este justificată: pe de o parte de răspândirea cu repeziciune a acestui virus, iar pe de alta de lipsa despăgubirilor, lucru recunoscut chiar de comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, într-o scrisoare trimisă europarlamentarului român Laurenţiu Rebega.

„în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menţionaţi că  vă aşteptaţi ca fermierii români afectaţi de pesta porcină africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăţi directe. Statele membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului ca măsură de ultim resort, in circumstanţe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieţei care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanţate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de faţă, aşa cum este menţionat în scrisorile trimise de dumneavoastră”, a scris Hogan.

Phil Hogan a adăugat, potrivit sursei citate, că România are posibilitatea de a apela, mai întâi, la propriile ajutoare de stat.

„În timp ce este de o importanţă deosebită ca cerinţele de monitorizare şi biosecuritate să fie respectate şi răspândirea bolii limitată, autorităţile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilităţile de finanţare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătăţirea biosecurităţii în exploataţiile de porcine din România. În acelaşi timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autorităţile ţării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane”, se mai arată în scrisoarea oficialului european.

Anterior, europarlamentarul Laurenţiu Rebega avertiza că, „dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-şi sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea creşte porci timp de zece ani”.

Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite