Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum văd managerii din România economia în următoarele trei luni: tendinţă de stabilitate în industrie şi comerţul cu amănuntul

0
28 Oct 2020 10:31:07
Autor: Elena Deacu

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, creşterea numărului de salariaţi în comerţul cu amănuntul şi stabilitate a preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, potrivit rezultatelor unei anchete publicată miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%).

Activităţile care vor înregistra creştere sunt: fabricarea tutunului (sold conjunctural +33%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +26%), urmate de fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +22%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -7% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +21%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +16%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). Se va înregistra scădere accentuată pentru activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -99%), transporturi aeriene (sold conjunctural -95%) şi activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -49%).

În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările