Cum vrea Guvernul să resusciteze industria de apărare: de la unificarea companiilor la producţia de sisteme de apărare aeriană cu baza la sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romarm sigla

Planul de relansare economică anunţat de Guvern prevede o serie de măsuri pentru resuscitarea industriei de apărare, inclusiv prin reorganizarea prin unificare a operatorilor economici subordonaţi Ministerului Economiei şi integrarea în producţie a unor sisteme de apărare aeriană cu baza la sol.

În vederea relansării industriei naţionale de apărare sunt prioritare următoarele obiective:

- Integrarea în fabricaţie a unor produse şi sisteme complexe (ex: aeronave militare şi civile, transportoare blindate pe şenile şi pe roţi, sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, platforme de transport, muniţii cu

precizie înaltă de lovire, etc).

- Ridicarea nivelului tehnologic şi de productivitate al operatorilor economici la cerinţele tehnice actuale se poate realiza numai printr-un efort investiţional coroborat cu deciziile de dotare ale FSNA. Programul de investiţii astfel stabilit va fi susţinut din surse de la bugetul de stat, surse proprii, valorificări de active şi mecanismele de compensare pentru achiziţii de tehnică specială.

- Accesarea clauzelor de offset din contractele de achiziţie ale instituţiilor FSNA în beneficiul operatorilor economici din industria naţională de apărare.

- Reorganizarea operatorilor economici din industria naţională de apărare aflaţi sub autoritatea MEEMA şi formarea de entităţi funcţionale prin unificarea operatorilor.

- Reglementarea obligaţiei pentru instituţiile din cadrul FSNA de a introduce clauze în contractele încheiate cu furnizorii externi, în baza cărora mentenanţa acestora să fie efectuată numai de către operatorii economici

înscrişi în registru.

- Instituirea obligaţiei instituţiilor din FSNA de a se adresa, cu prioritate, operatorilor economici din industria naţională de apărare, atunci când intenţionează să încheie contracte de achiziţie publică care au ca

obiect prestarea de servicii şi/sau furnizarea de armament, muniţii, tehnică militară, echipamente şi/sau material de război cu firme străine.

Operaţiuni compensatorii (offset)

  • Programe de compensare cu compania Iveco Defence Vehicles S.p.A. În data de 30 martie 2020 s-a semnat acordul de compensare între O.C.A.T.S. şi compania Iveco Defence Vehicles S.p.A. Valoarea obligaţiei de compensare asumată de către compania Iveco Defence Vehicles S.p.A. este de 812.541.230,44 lei, reprezentând 80% din valoarea contractului subsecvent.

Termenul limită de implementare a obligaţiei de compensare este 15 martie 2024.

Planul de compensare cuprinde 4 programe, dintre care 3 programe urmează a se derula cu industria românească, iar un program are ca beneficiar Ministerul Apărării Naţionale.

Cele trei programe care se derulează cu industria românească au o pondere de 99,83% din totalul obligaţiei de compensare. Operaţiunile Industria Naţională de Apărare compensatorii propuse a se derula cu industria sunt:

subcontractare componente ale platformelor de transport auto multifuncţionale pe roţi, transfer de tehnologie şi

instructaj necesare creării premiselor de realizare a producţiei de componente pe plan local la standardele de calitate impuse de compania italiană.

Programe de compensare cu compania General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH. În data de 3 aprilie 2018 s-a semnat acordul de compensare între O.C.A.T.S. şi compania General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH (GDELS-Mowag GmbH). Valoarea obligaţiei de compensare asumată de către compania GDELS-Mowag GmbH este de 297.056.386,40 euro, reprezentând 80% din valoarea contractului subsecvent.

Termenul limită de implementare a obligaţiei de compensare este 3 aprilie 2023. Planul de compensare cuprinde două programe pe care compania elveţiană le derulează cu Uzina Mecanică Bucureşti (S.UMB S.A.) - filială a companiei naţionale “ROMARM”, în cadrul achiziţiei produsului “TBT 8x8 PIRANHA 5 şi Derivate”.

Operaţiunile compensatorii sunt:

activităţi de transfer de tehnologie către UMB, şi activităţi de subcontractare de către GDELS-Mowag GmbH către UMB. Valoarea transferului de tehnologie deja implementat la UMB este de 52 milioane de euro, iar

valoarea estimată a comenzilor ce vor fi emise către UMB este de 25 milioane de euro.

Programe de compensare cu compania EuroSpike GmbH. Planul de compensare propus de compania EuroSpike GmbH cuprinde 2 programe pe care compania germană le derulează, prin intermediul companiei Diehl Defence GmbH&Co.KG, cu S. Tohan S.A. - filală a companiei naţionale “ROMARM”.

Tipurile de operaţiuni compensatorii sunt: activităţi de transfer de tehnologie către S. Tohan S.A., şi activităţi de export ce urmează a fi derulate de compania Diehl Defence GmbH&Co.KG cu S. Tohan S.A.. Valoarea transferului de tehnologie deja implementat la S. Tohan S.A. este de 2,62 milioane de euro.

Programe viitoare. O.C.A.T.S. poartă discuţii cu companiile Elbit Systems Ltd. din Israel şi Thales din Franţa pe marginea plasării de comenzi către companiile româneşti Elmet International SRL, A-E Electronics SA, respectiv Thales Systems Romania S.R.L. Valoarea estimată a exportului este de 29 milioane USD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite