Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cum vrea PSD să suspende rambursarea creditelor pentru populaţie şi firme

21
19 Mar 2020 20:24:12
Autor: Elena Deacu
Marcel Ciolacu este unul din iniţiatorii propunerii de suspendare a plăţii ratelor FOTO Eduard Enea
Marcel Ciolacu este unul din iniţiatorii propunerii de suspendare a plăţii ratelor FOTO Eduard Enea

Partidul Social Democrat a iniţiat joi un proiect de lege care permite suspendarea plăţii ratelor la credite pentru populaţie şi firme, până la finalul anului, în contextul epidemiei de coronavirus.

Iniţiativa legislativă a fost depusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis şi preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean.

Lege pentru suspendarea rambursării creditelor

Art.1 - Se suspendă, până la finalul anului 2020, obligaţia de plată a ratelor scadente şi dobânzilor aferente împrumuturilor atât bancare, cât şi financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv, de catre toate persoanele fizice şi entităţile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea.

Art.2 - Creditorii persoane fizice şi juridice pot opta ca în această perioadă să-şi achite ratele în conformitate cu scadenţarul creditului”, scrie în proiectul de lege depus de social-democraţi în Parlament.

„PSD consideră că măsurile anunţate de Guvern pentru sprijinirea economiei sunt mai degrabă măsuri de tatonare, care nu răspund nevoilor urgente ale firmelor şi populaţiei. Guvernul trebuia să ia măsuri curajoase, ferme şi clare de susţinere a populaţiei şi a mediului de afaceri. Am văzut, în schimb, multă şovăială şi o lipsă totală de reacţie rapidă. Suntem într-o luptă contracronometru. Mai târziu va fi prea târziu. Suspendarea plăţii ratelor bancare este o măsură de sprijin a populaţiei în confruntarea cu criza economică generată de epidemie şi solicitată de tot mediul de afaceri”, a declarat preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Propunerea PSD este similară cu măsura luată de Ungaria, unde plata ratelor a fost amânată până la sfârşitul anului 2020 prin decizia Guvernului condus de Viktor Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Carmen Florea
19.03.2020, 20:37:55

... ar suspenda pensiile speciale tractoristii penali si mai gasiti o alta poza, ca nu-l deosebesti de cort ..., moaca asta tampa si neingrijita o afisati de 3 ori pe zi... Inteleg ca stergea mesele pe la Belina, dar nici in halul asta afisat de mare mahar acum ...

+3 (7 voturi)
m wakki
19.03.2020, 20:41:02

dar un proiect de lege ca să anuleze pensiile speciale și să dea banii ăia la sănătate ? de pensiile speciale ale tovarășilor nu ne atingem ? în afară de gargară și demagogii, ciuma roșie nu știe altceva

+5 (9 voturi)
Vlad Iulian
19.03.2020, 20:48:01

Bancile o sa intre in colaps in 3-4 luni dar pana atunci vor bloca complet creditarea cu consecinte masive pentru firme / populatie. O masura socialista care va avea un efect opus foarte rapid. Absolut toata lumea chiar daca nu este afectata de aceasta criza va opta pentru neplata ratelor un an, timp in care creditarea ingheata. Dupa care... Dumnezeu cu mila...

+1 (3 voturi)
Paun Al
19.03.2020, 21:00:24

Daca cei ca eu credite nu le platesc , populatia , ceilati le vor plati prin inflatie . Economia functioneaza pe baza de credite . Daca nu se mai platesc ratele la credite ...nu se mai pot face noi credite , decat daca BNR fabrica bani . Adica se poate produce o inflatie din aceea cu 2-3 cifre , cum am mai avut intre 1996-2000 . Creditele le vom plati toti , si ca de obicei de suferit sufera cei cu venituri mici .

+3 (5 voturi)
Lamuritorul
19.03.2020, 21:05:01

Observam ca TUTUROR adunaturilor inconstiente CARE NU SUNT LA GUVERNARE, foaaarte lejer si populist au fost de acord cu propunerea prosteasca a PSD. Daca le demonstrezi ca-s idioti se supara. Ba baieti, sa va lamuresc, propunerea ar putea fi fezabila pe maxim 3 - 4 luni. Dupa aceasta perioada CU CE AR MAI TRAI BANCILE, DACA TIMP DE 10 LUNI NU LI S-AR MAI INTOARCE BANI? CACI, DUPA CORONA, PESTE 3-4 LUNI TOTI OR SA CEARA CREDITE, CU DOBANDA CAT MAI MICA, SAU 0 DACA S-AR PUTEA.. Pai de unde, daca nu s-ar mai intoarce bani pana-n ianuarie? CADE SISTEMUL BANCAR, CADE ECONOMIA. DOAR NISTE NETOTI, NISTE CRETINI INUTILI AR APROBA ASA CEVA.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările