Dacian Cioloş: Migraţia forţei de muncă este un drept, nu o favoare. Cei care lucrează în ţări străine contribuie la sistemele sociale şi de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Migraţia forţei de muncă în spaţiul comunitar este un drept prevăzut de Tratatul UE, nu o favoare făcută României, Bulgariei sau altui stat membru, a declarat, vineri, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, la lansarea Raportului pe 2014 al Societăţii Academice din România (SAR).

„Aceasta este poziţia Comisiei Europene, este un drept, nu o favoare, ca să nu mai alimentăm scuze că românii se duc să muncească în Italia, Spania“, a spus Cioloş.

Comisarul european a menţionat că în UE există două milioane de locuri de muncă vacante, care justifică inclusiv migraţia forţei de muncă. Mai mult, potrivit sondajelor, 56% dintre europeni consideră că libera circulaţie a forţei de muncă este principala realizare a UE.

Forţa de muncă străină într-un stat membru creează bunăstare, nu afectează bunăstarea autohtonilor. Cei care migrează nu sunt pensionari, nu sunt cei cu probleme de sănătate sau cei care nu au putere de muncă. În general, se duc cei care caută loc de muncă, care astfel contribuie la sistemul de asigurări sociale.

Mai puteţi citi:

Invadatorii români, între dragostea şi ura britanicilor: „Aceştia nu sunt români normali, sunt ţigani”

Campania antiromâni se simte pe străzile Londrei: mulţi britanicii sunt convinşi că venim în număr ridicat să furăm, să cerşim, să luăm ajutoare sociale nemeritate. Unii sunt însă convinşi că succesul economic din ultimii ani se datorează imigranţilor.

Invaziile barbare sau români la porţile Europei

Pe 1 ianuarie 2014, presa britanică aştepta nerăbdătoare pe aeroportul din Heathrow invazia barbarilor săraci din Estul Europei. Totuşi, la acea dată, pe aeroportul din Londra a putut fi găsit un singur nou venit român în Marea Britanie – Victor Spirescu, un tînăr care mai muncise pînă atunci în Germania şi care sosise în Anglia pentru a cîştiga nişte bani cu care să îşi renoveze casa din satul natal.

De la invadatori la salvatori

După ce au anunţat marea invazie care va cotropi UK, va lua pâinea de la gura englezilor, va umple locuinţele sociale şi aşa pline, spitalele şi-aşa ticsite, englezii s-au răzgândit. Nu mai suntem ciumă ci mana cerească. Migraţia e bună pentru economia Marii Britanii. Ei, abia acum ar trebui să ne aştepte cu cafea la aeroport.

Teama germanilor faţă de „migraţia sărăciei”

Germania este una din ţările care a menţinut, pe cât posibil, restricţiile privind accesul românilor şi bulgarilor la piaţa internă a muncii. Cum se explică poziţia Germaniei, în comparaţie cu alte state membre ale UE, cum ar fi Spania sau Italia?

Cătălin Ivan a cerut Daily Express să înceteze „cruciada“ împotriva românilor

Liderul delegaţiei române a grupului socialiştilor din Parlamentul European (PE) ,Cătălin Ivan, a solicitat publicaţiei britanice Daily Express să pună capăt „cruciadei“ împotriva migrării românilor şi bulgarilor în Marea Britanie, relatează publicaţia în ediţia online de marţi.

Amuzanta cruciadă a britanicilor împotriva creştinilor

Acum zece ani, două luni de vară le-am petrecut culegând fructe şi legume la o fermă de lângă Stratford Upon Avon împreună cu mulţi alţi studenţi bulgari şi ucraineni. Fără programul acesta prin care studenţii din Est mergeau să muncească pe plantaţiile britanicilor probabil că ar fi mâncat prune uscate şi deshidratate direct din copaci. Acum nişte tembeli de la un ziar britanic pornesc o „cruciadă“ împotriva românilor şi bulgarilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite