Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Daea spune că a stabilizat piaţa: Preţurile o luaseră de înţepau şi tavanul

3
8 Dec 2017 17:02:32
Autor: Afrodita Cicovschi

În opinia ministrului Agriculturii, Petre Daea, preţurile principalelor produse alimentare din magazine ajunseseră “să înţepe tavanul” de mari ce erau, dar în ultima perioadă ceşterea s-a mai domolit.”Frica păzeşte via”, a spus ministrul la prezentarea bilanţului anual.

 
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat vineri că urmăreşte zilnic preţurile produselor alimentare, pentru că acestea "o luaseră de înţepau şi tavanul", apreciind că în prezent piaţa s-a stabilizat, iar "preţurile s-au potolit".
”S-au potolit. Am informaţii pe fiecare magazin în parte, le urmărim zilnic. Toate preţurile de la produsele principale nu au mai crescut. Absolut deloc. (...) Eu le urmăresc zilnic. Pe masa mea vin aceste informaţii în fiecare zi. (...) S-au potolit. Frica păzeşte via”, a afirmat Daea.
 
De la începutul lunii noiembrie, preţul ouălor a crescut chiar şi cu 50% în magazine, producătorii punând această situaţie pe seama unei scăderi a producţiei odată cu răcirea vremii, dar şi pe seama crizei de pe piaţa europeană.
 
În acest context, ministrul a afirmat că este vorba despre "un puseu pe piaţă", consecinţă a scandalului contaminării cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franţa Belgia. Ministrul a argumentat atunci că, oferta fiind mai mică, "piaţa a reacţionat în mod natural".
 
Ulterior, însă,  Daea a declarat că aşteaptă explicaţiile Consiliului Concurenţei privind creşterea preţurilor unor alimente, în special carne şi ouă, Ministerul Agriculturii negăsind niciun factor care să justifice aceste scumpiri.
 
"Aştept de la Consiliul Concurenţei raportul privind preţurile. Ei sunt cu rapoartele, dânşii culeg, dânşii caută, dânşii au responsabilitatea. Important este că am stabilizat piaţa, pentru că o luaseră preţurile de înţepau şi tavanul. Preţurile s-au potolit. Noi avem informaţii pe fiecare magazin în parte, le puteţi vedea. Le urmăresc zilnic, pentru că avem acest interes şi această dorinţă — şi am pe masa mea aceste informaţii în fiecare zi. Toate preţurile de la produsele principale nu au mai crescut absolut deloc. S-au potolit, pentru că frica păzeşte via", a precizat ministrul Agriculturii, întrebat dacă are vreun răspuns din partea Consiliului Concurenţei în privinţa analizei pe preţurile produselor alimentare.
 
Daea a adăugat că autoritatea de concurenţă încă lucrează la acest raport şi le oferă libertatea de timp astfel încât "să nu greşească", dar "nu aşteaptă doi ani".
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dan Iancu
8.12.2017, 17:16:12

Doamne, mai inalta gardul ala la gradina!

0 (2 voturi)
silent warrior
8.12.2017, 17:37:48

Ce ai stabilizat tu , analfabetule ? Cateodata ciumpalacul asta comunist e mai caraghios decat ala de la educatie. Cum crezi tu ciumpalacule ca ai putea vreodata tu sa stabilizezi preturile. Auzi la el . le urmareste zilnic . Si ? Cand le prinzi ce le faci ? Normal ca s-au oprit din crestere , preturile ,dar s-au oprit mai sus cu30%. Ca mai mult nu poate piata sa absoarba dintrodata. Dar 30- 40% nu e destul ? La politica pe care a avut-o guvernul iti rade in fata orice consiliu al concurentei ghiogare comunist. Tare ti-ar mai placea tie un mercurial sa il ai tu pe birou si sa mai pui sau sa iei ceva. A zburat puiu cu ata domnu Oaia. Acu piata libera face preturile si voi nu sunteti decat niste spectatori penibili care nici macar nu intelegeti ce se intampla. Tu urmareste preturile sa vezi daca le prinzi ...

0 (2 voturi)
Ghe Stoian
8.12.2017, 19:14:54

Normal ! Daca umbla-n geanta, permanent, cu celebrul "program de guvernare" psd (probabil si cu fudulii de berbe), nimic nu-i imposibil pt.tov. ministru oaie !

0 (2 voturi)