VIDEO Dan Nica, ministrul pentru Societate Informaţională, la Adevărul Live: „În ultimii cinci ani au fost angajaţi 6.000 de oameni la Poştă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poşta Română nu poate fi privatizată cu datorii de 242 milioane de lei către buget iar acestea vor fi convertite în acţiuni, a declarat, la Adevărul Live, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Despre eşecul privatizării la Poşta Română

SIF-urile făcuseră un consorţiu pentru a participa la privatizarea Poştei. Dar în ultima lună înainte de privatizare poştaşii au făcut grevă, protestând împotriva reducerii programului de lucru, dar ei dorind de fapt concedieri. Apoi s-a descoperit o neregulă financiară de către ANAF, ceea ce a însemnat o datorie suplimentară de 107 milioane de lei.

În final, cu datorii la buget de 242 milioane de lei, compania nu poate fi privatizată. Le vom converti în acţiuni.

În ultimul an, pierderile s-au redus cu 130 de milioane de lei, nici nu se poate mai mult.

În ultimii cinci ani au fost angajaţi 6.000 de oameni. Salariile sunt 80% din cheltuielile companiei.

Poşta Română a încheiat un contract de 42 de milioane de euro pentru transportul corespondenţei cu avionul dar nu au dat 6 milioane de euro pentru sortarea corespondenţei.

Toţi factorii poştali şi-au schimbat paradigma în care funcţionează, în întreaga lume, după ce oamenii au început să trimită tot mai puţine scrisori. În Vest, ei prestează alte servicii.

Vrem să oferim servicii pe ruta Italia şi Spania, unde sunt români mulţi.

Francizarea oficiilor poştale

Privatizarea Poştei va duce la scăderea costurilor. În loc de 300 de inşi într-o cameră care iau trimiteril, va exista o anumită maşină. A fost o acţiune concertată ca Poşta să piardă competiţia cu anumite companii private.

În curând Poşta va putea opera în franciză: un întreprinzător privat va putea prelua anumite oficii, dar păstrează logo-ul şi activitatea. Acest model este făcut în toată lumea. 

Am primit solicitări de la primării şi de la firme private. În loc de 5.500 de oficii poştale putem avea 10.000. La Poştă e o problemă mare şi când au de reparat acoperişul unui oficiu distrus de grindină, de 100.000 lei.

Sindicatele şi-au dat seama că numărul de angajaţi e prea mare. Săptămâna viitoare se va depune documentaţia prin care statul să plătească salariile compensatorii disponibilizaţilor.

Dacă vor exista oferte serioase procesul de privatizare poate fi restrâns şi comprimat oricând. Dacă nu va exista cumpărător, atunci Poşta se va lupta pe piaţă.

80% din venituri se duc pe salarii

Din 100 de lei pe care-i generează Poşta, 80 de lei se duc pe salarii, 15 lei se duc pe datorii iar de 5 lei se plătesc lumina şi apa.

Investitorul trebuie să vină cu 100 de milioane de euro iar statul va rămâne cu 24%, după ce va vinde 51% din acţiunile sale. Fondul Proprietatea are acum 25%.

Despre plata online a taxelor

Exista printre funcţionari mentalitatea că dacă se dezvoltă plata online a taxelor mulţi işi vor pierde locurile de muncă. În plus, în permanenţă am făcut investiţii care nu au fost duse până la capăt. Sunt foarte puţine primării unde se poate plăti prin Ghiseul.ro. Nu avem cum să intervenim, doar primarii şi consiliile locale pot interveni acolo.

Poliţia vrea să facă un sistem online pentru eliberarea cazierului. La fel, avem un proiect pentru actele de stare civilă. Are termen de implementare 14 sau 16 luni. Vor fi legate 3.000 de primării, spitalele şi ministerul.

Contestaţiile, cancerul economiei româneşti

Am o problemă cu contestaţiile, care sunt cancerul economiei româneşti. Vin, te dau în judecată, te ţin prin instanţe un an de zile. Ţinta este să şantajeze, sa-i dai 10% din valoarea contractului. Contestaţiile care sunt corecte sunt corecte, dar dacă nu ai dreptate, să fii inclus pe lista neagră. Unul care contestă 100 de licitaţii este ori Apostolul Dreptăţii, ori e şantajist de meserie. Cum, tu ai cifră de afaceri 5.000 de euro şi conteşti proiect de 35 milioane de euro? Cum, tu ai obiect de activitate colectarea deşeurilor şi tu conteşti la un proiect privind criptare?

Noi am încercat o serie de limitări dar Comisia Europeană nu ne-a dat voie, a considerat că e o îngrădire a dreptului la justiţie.

Fondurile europene, o birocraţie

Am încercat o soluţie de a debloca 3.000 de proiecte, care stăteau neevaluate de doi ani, plus 300 de cereri de rambursare. Am angajat firme private pentru procesare.

Nu există să pui 100 de milioane de lei pe zi plata unui om pe zi, nu poţi să pui reclamă în ziar 200 de milioane. Există nişte baremuri. În plus, ridică suspiciuni de fraudă. Cei mai mulţi fac greşit, vă rog uitaţi-vă la ghiduri, sunt pe site. 

Mi-a venit acum o cerere de rambursare de 65 de volume de la CNAS. Au venit cu microbuzul pentru o cerere de rambursare. Cineva trebuie să ia să citească apoi fiecare pagină, pentru că omul acela este răspunzător. Dacă reuşesc să fac să imi trimită repede şi bine, la mine (la minister -nr) nu ar dura decât 5 zile, nu 45.

Vrem să introducem un sistem cu câmpuri inteligente, care elimină cele mai comune 80% greşeli.

4G, un succes

Am reuşit deblocarea licitaţiilor 4G. A venit şeful Vodafone, ne-a spus că suntem a treia ţară din Europa care face asta. Orange TV nu face decât să deschidă posibilitatea de streaming la calitate HD, pe internet. Românii sunt "gadget dependent", uitaţi-vă la succesul avut cu smartphone-urile şi tabletele. Acolo se va duce televiziunea.

Sunt îngrijorat pentru Europa, are doar 6% din piaţa globală de 4G. La noi e foarte bine. În următoarea perioada vor mai veni şi alte companii în România, pentru că avem infrastructură IT foarte bună, viteză mare pentru internet şi programatori buni.

Adevărul LIVE cu Dan Nica, ministrul pentru Societate Informaţională

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite