Dan Vîlceanu, despre subfinanţarea sistemului de sănătate: Principiul pe care l-am enunţat este «Taxe mai mici pentru toată lumea, dar plătite de toată lumea»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a afirmat, luni, că principiul pe care l-a enunţat de fiecare dată a fost acela că doreşte taxe mai mici pentru toată lumea, dar, în acelaşi timp, plătite de toată lumea.

„Principiul pe care l-am enunţat de fiecare dată este: Taxe mai mici pentru toată lumea, dar plătite de toată lumea. Trebuie să existe echitate şi la salarii mici, şi la salarii mari”, a scris, luni, pe Facebook, Dan Vîlceanu.  

În acest context, ministrul le răspunde „celor care spun acum că acest principiu subfinanţează sistemul de sănătate”.

„Le aduc aminte că, atunci când anumite categorii au fost scutite, nu au spus absolut nimic despre posibila subfinanţare a sistemului. În plus, cei care declară că această măsură ar duce la subfinanţarea sistemului de sănătate propun taxe 0 până la plafonul de 2.300 de lei. N-ar fi rău să calculeze impactul celor două măsuri asupra bugetului sănătăţii înainte să vorbească”.  

Ministrul a mai precizat că şi acum există plafon la sănătate pentru anumite categorii de venituri.  

„Plafonul la contribuţiile de sănătate a existat până în 2017, când PSDragnea l-a desfiinţat. Asta a condus la migrarea contractelor de muncă spre microîntreprinderi. Nu vom lua nicio decizie înainte să avem o discuţie cu toţi factorii implicaţi. Plafonarea contribuţiei la sănătate vine la pachet cu alte măsuri, pe un orizont mai lung de timp”, a mai afirmat Vîlceanu. 

Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat, luni, că se are în vedere o plafonare a contribuţiilor salariaţilor la bugetul de stat, până în 2024, deşi varianta finală nu a fost stabilită. 

„Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă”, spunea ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate. 

„E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumentează ministrul.

Citeşte şi:

Vîlceanu, despre contribuţiile la sănătate: E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mai mică, pentru aceleaşi servicii

Năsui: Românii nu sunt săraci, sunt sărăciţi! Plafonarea contribuţiilor pentru salariile mari nu va aduce niciun beneficiu celor cu salarii mici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite