Dan Vîlceanu: România va avea, până în 2026, nouă muzee şi memoriale interactive, investiţiile fiind realizate cu fonduri din PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Vîlceanu, FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Vîlceanu, FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a transmis, marţi, că România va avea în următorii patru ani nouă muzee şi memoriale interactive, care au la bază tehnologie modernă, realitate virtuală, investiţiile fiind realizate cu fonduri din PNRR.

„România va avea, până în 2026, nouă muzee şi memoriale interactive, care au la bază tehnologie modernă, realitate virtuală, investiţiile fiind realizate cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Două dintre acestea vor fi construite de la zero, restul urmând să fie restaurate sau extinse”, a scris Vîlceanu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a mai adăugat că unul dintre aceste obiective este Râpa Robilor din judeţul Alba, un spaţiu cu mare încărcătură istorică, unde în perioada comunistă a fost una din cele mai dure închisori din România.

„Proiectul finanţat prin PNRR prevede realizarea unui spaţiu expoziţional, a unei bibliotecii cu aproximativ 14.000 de volume şi o sală în care vor fi proiectate înregistrări video cu mărturii ale supravieţuitorilor. Toate aceste obiective trebuie să devină locuri de întâlnire pentru oameni şi care să atragă mai mulţi turişti”, a mai anunţat oficialul.

Comisia Europeană a virat, săptămâna trecută, o tranşă de 1,942 miliarde de euro în contul Ministerului Finanţelor (MF) deschis la BNR, suma reprezentând prefinanţarea de 13% din împrumutul de aproximativ 14,94 miliarde de euro contractat de România în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

„În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) între Comisia Europeană şi România, va fi virată suma aferentă prefinanţării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului.”, au transmis reprezentanţii MIPE.

Potrivit sursei citate, această sumă vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro.

Astfel, până în prezent, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021.

Suma aferentă implementării planului de redresare şi rezilienţă al României este de 29.181.842.750 euro. 

România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro şi împrumuturi în valoare de 14.942.153.000 euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Împreună, acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul din 2019. 

Planul conţine 171 de măsuri (64 de reforme şi 107 investiţii), structurate în jurul a şase piloni şi a cincisprezece componente.

Potrivit MIPE, planul abordează o parte semnificativă din provocările structurale mai vechi care au rămas nesoluţionate, astfel cum au fost identificate în recomandările relevante specifice adresate României de către Consiliu în 2019 şi în 2020. Principalele obiective ale planului sunt realizarea tranziţiei verzi şi a tranziţiei digitale, consolidând, în acelaşi timp, asistenţa medicală, educaţia, coeziunea socială şi incluziunea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite