Dăncilă precizează că niciun salariu nu va fi îngheţat, deşi nu despre asta era vorba, ci despre indemnizaţiile şi sporurile suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă la Palatul Victoria Inquam Photos / Adriana Neagoe

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie, la 2.080 lei pentru angajaţii fără studii superioare şi 2.350 lei pentru cei cu studii superioare cu o vechime de cel puţin 1 an în domeniul în care s-au specializat, dând asigurări că niciun salariu nu va fi îngheţat „aşa cum greşit s-a vehiculat în presă”.

"Ne îndeplinim angajamentul de majorare a veniturilor populaţiei. Salariile din sistemul bugetar vor continua să crească. Acest lucru este prevăzut în construcţia bugetului pe anul 2019. Salariile nu vor fi îngheţate, aşa cum greşit s-a vehiculat în presă”, a spus Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Domnia sa a omis însă să spună că presa nu a vorbit despre îngheţarea salariului, ci despre indemnizaţiile şi sporurile acordate angajaţilor din sistemul bugetar, sume care reprezintă de obicei un anumit procent din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Mai jos vă prezentăm un tip de fluturaş de salariu (de dinainte de a se aplica transferul contribuţiilor de la angajatot la angajat) care arată din ce sunt formate veniturile unor bugetari.

fluturas salariu 2017

Or, proiectul de ordonanţă apărut săptămâna aceasta în spaţiul public priveşte plafonarea de la 1 ianuarie 2019, la nivelul lunii decembrie 2018, a mai multor categorii de venituri reparatorii acordate angajaţilor din sistemul bugetar.

Toate indemnizaţiile şi sporurile se plafonează 

Începând cu 1 ianuarie 2019, toate indemnizaţiile cu caracter reparatoriu acordate bugetarilor vor fi plafonate la nivelul din 2018, în această categorie intrând: cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.

Se vor menţine la „cel mult nivelul din luna decembrie 2018” şi alte categorii de drepturi băneşti, precum indemnizaţiile celor persecutaţi de dictatura comunistă, sporurile invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, pensiile de invaliditate, cele de urmaş şi ale văduvelor de război, dar şi indemnizaţiile revoluţionarilor. În anul 2019 nu se vor acorda ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Sindicatele din poliţie au reacţionat la acest „cadou” şi spun că vor declanşa proteste dacă le vor fi îngheţate salariile.

Fără plata muncii suplimentare

Proiectul de ordonanţă prevede şi că munca suplimentară nu va fi răsplătită altfel decât prin acordarea unor zile libere. Excepţie fac doar militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care muncesc în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, acestora urmând să li se acorde drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017. 

Fără bilete de valoare şi indemnizaţie de hrană

Pe de altă parte, proiectul prevede că, în anul 2019, instituţiile şi autorităţile publice nu vor acorda bilete de valoare şi nici premii şi indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă.

Excepţie fac sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară. 

În ce priveşte personalul sanitar, acesta va primi indemnizaţia de hrană la nivelul celei din acest an.

Achiziţiile publice ale instituţiilor, aproape interzise

Instituţiile publice nu vor mai face niciun fel de achiziţie publică anul viitor, cu excepţia celor deja aprobate şi a celor privind maşinile electrice, se arată în actul normativ. Astfel, este interzisă achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, asigurarea acestor bunuri putând fi făcută „numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice”, excepţie făcând achiziţiile finanţate din împrumuturi sau fonduri nerambursabile, închirierea autoturismelor pentru delegaţii străine venite în România şi achiziţii necesare pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene; închirierea de autoturisme pentru organizarea vizitelor oficiale şi de stat ale delegaţiilor străine în România. 

Angajările la stat, interzise în toată ţara

Cei care sperau să obţină un post bine plătit de bugetar, în următoarea perioadă, pot să îşi ia gândul de la acest lucru. Guvernul nu va permite angajări noi la stat, anul viitor, nici în administraţia publică centrală şi nici în instituţiile publice locale.

Va fi totuşi şi o excepţie de la regulă: dacă se vor vacanta posturi după data de 1 ianuarie 2019, instituţiile pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor care se eliberează, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum, se continuă procedurile de ocupare a acestora.

Majorarea pensiilor, amânată

Şi majorarea pensiilor se amână. Dacă legea pensiilor prevede că pensiile trebuie să crească anual, iar punctul se pensie se majorează la 1 ianuarie, de anul acesta Guvernul a ocolit această regulă şi va continua şi anul următor. În 2018, punctul de pensie a crescut abia la 1 iulie. 

În 2019, însă, acesta va fi majorat abia în luna septembrie. „Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei”, se arată în proiectul de ordonanţă.

Şi indemnizaţia socială pentru pensionari rămâne la nivelul de 640 de lei, fiind majorată abia la 1 septembrie, la 704 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite