Dăncilă: Bugetul pe 2019 este echilibrat. Alocăm bani pentru table electronice şi rechizite, dar şi creşterea pensiilor şi a salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dancila

Premierul Viorica Dăncilă a enumerat vineri, înaintea şedinţei de Guvern, câteva dintre obiectivele cuprinse în proiectul de buget, susţinând că bugetul este un ul echilibrat, care ţine cont de politicile sociale.

Potrivit premierului, proiectul de buget ţine cont de majorarea pensiilor şi susţinerea politicilor de stimulare economică.

„Am ţinut cont de creşterea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie şi a pensiei minime cu 10%, la 704 lei. Asigurăm majorarea salariului minim diferenţiat”, a spus Dăncilă.

În ce priveşte programele pe care Guvernul le va derula în perioada următoare, Dăncilă a amintit de dotarea cu table electronice interactive, alocarea fondurilor pentru rechizitele care vor ajunge la circa 2 milioane de copii, majorarea cu 25% a veniturillor nete ale cadrelor didactice, alocarea a 49,65 mld lei, 4,86% din PIB pentru investiţii, suplimentarea fondurilor Ministerului Transporturilor cu 6 miliarde de lei în plus faţă de 2018.

„Bugetul 2019 este echilibrat şi concentrat pe sprijnirea politicilor sociale ”, a spus Dăncilă.

Principalele declaraţii ale premierului Dăncilă:

„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut şi în constituirea lui am avut în vedere susţinerea a trei piloni principali: sănătatea, educaţia şi investiţiile publice.

De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din Pib pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunilor preşedinţiei României la Consiliul UE.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

Pentru prima dată valoarea produsului intern brut va depăşi suma de 1000 miliarde de lei, încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică

– Deficitul se va păstra la 2,5 din PIB.

– Plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economice, măsuri adopate prin programul de guvernare.

– Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15 la sută.

– Am alocat Educaţiei cu 47 la sută, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând atât pentru investiţii, cât şi pentru majorări salariale.

– Anul acesta, Ministerul Sănătăţii are ca prioritate îmbunătăţirea serviciilor medicale acordate copiilor, prin care se vor achiziţiona 1000 de incubatoare pentru spitalele din România.

– La ministerul Transporturilor, fondurile sunt cu 7 miliarde de lei mai mari. 

– Impozitul pe venit merge în proporţie de 100 la sută la bugetele locale, respectiv 22 miliarde comparativ cu 12 miliarde cât s-a repartizat în 2018.

– Anul acesta vom aloca 49,64 miliarde de lei, adică 4,86 la sută pentru investiţii, în creştere cu 45 la sută faţă de 2018

Este un buget echilibrat şi concentrat pe susţinerea politicilor sociale, cît şi pentru sprijinirea celor sociale.

– La Bruxelles, am prezentat priorităţile preşedinţiei rotatative. Mă bucură că susţinem un obiectiv comun, necesitatea menţinerii fondurilor de coeziune şi continuarea acestor politici, care vor contribui la dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite