Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Dăncilă susţine că românii pot să cumpere mai multe produse decât acum doi ani, deşi România este campioană în UE la inflaţie

3
25 Jun 2019 16:06:57
Autor: Elena Deacu
Viorica Dăncila FOTO gov.ro
Viorica Dăncila FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că românii pot să cumpere în prezent mai multe produse decât acum doi ani, deşi tot de doi ani România ţine aproape lunar capul de afiş al celei mai mari inflaţii din Uniunea Europeană.

„După ultimele date publicate recent de Eurostat, puterea de cumpărare a românilor a crescut în primii doi ani de guvernare cu 5 puncte procentuale, ajungând la 64% din media Uniunii Europene, peste cea din Bulgaria şi Croaţia”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit ei, evoluţia din ultima parte a mandatului actualului Guvern „arată că ne putem atinge obiectivul din programul de guvernare de a creşte anul viitor puterea de cumpărare la un nivel care să ajung la 70% din media UE”. Progresul este echivalent cu cel realizat în perioada 2012-2016, când puterea de cumpărare a crescut de la 54% la 59%, a mai spus premierul.

„Românii îşi permit în prezent să cumpere mai multe produse decât acum doi ani şi acesta este rezultatul măsurilor bune pe care le am luat. Mai sunt multe lucruri pe care le avem de făcut”, a mai declarat premierul.

Potrivit ei, un alt efect al deciziilor Guvernului este hotărârea luată ieri de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, respectiv reducerea în medie cu 5% a preţului gazelor naturale pentru populaţie. Preţurile vor scădea de la 1 iulie, măsură de care vor beneficia 3 milioane de consumatori casnici, a precizat Dăncilă.

România, campioană la inflaţie                                                                                                      

Declaraţiile premierului vin în contextul în care, în ultimii doi ani şi jumătate, de când PSD este la guvernare, rata inflaţiei din România a crescut susţinut. Dacă rata inflaţiei era de -0,5%, la finalul lunii decembrie 2016, când PSD prelua guvernarea României, ea a ajuns la 3,3% în 2017, cel mai ridicat nivel după cea din 2013. La finalul lui 2018, rata inflaţiei crescuse deja la 4,6%, pentru ca în anul 2019 România să fie campioană a scumpirilor în UE în toate cele 5 luni pentru care există date disponibile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Sorin Barbul
25.06.2019, 16:16:25

Săraca tanti Veorica susține multe; problema e că nu știe ce vorbește.

Un cititor
25.06.2019, 16:55:00

"Dăncilă susţine că românii pot să cumpere mai multe produse decât acum doi ani, deşi România este campioană în UE la inflaţie." A invatat repede Tuta, cum sta treaba cu demagogia si populismul !

armani giorgio
25.06.2019, 18:02:45

Da bre coana veorico, ai dreptate, da romanii de care vorbesti matale sunt aia de stau la ciolan, si fura cat e ziulica de mare, si s-au imbogatit intr-un an cat altii in o suta de ani, nu romanii de rind. hai sictir!!!