Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Dăncilă: Vânzarea activelor Oltchim şi locurile de muncă ale angajaţilor de la Chimcomplex nu sunt afectate de decizia CE privind ajutorul de stat

0
20 Dec 2018 15:50:42
Autor: Elena Deacu
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că decizia privind ajutorul de stat trimisă de Comisia Europeană nu va afecta vânzarea activelor funcţionale ale Oltchim şi nici locurile de muncă ale angajaţilor de la Chimcomplex.

„Legat de Oltchim, se impun clarificări cu privire la situaţia angajaţilor. Vânzarea care permite ca aproape 1.200 de angajaţi să îşi păstreze locul de muncă nu este pusă în pericol. Chimcomplex este proprietarul activelor funcţionale ale Oltchim, procesul a fost finalizat. Decizia privind ajutorul de stat trimisă de Comisia Europeană nu va afecta vânzarea activelor funcţionale şi nici locurile de muncă ale angajaţilor de la Chimcomplex”, a declarat Dăncilă, la debutul şedinţei de Guvern.

Premierul a mai precizat că procesul de vânzare s-a desfăşurat în deplină conformitate cu prevederile naţionale şi europene în materie de ajutor de stat, fiind un proces transparent şi competitiv.

Comisia Europeană a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, aceasta a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro.

Privatizarea eşuată la care face referire este cea în care Dan Diaconescu, pe-atunci patronul televiziunii OTV, a vânturat un sac de bani în faţa comisiei de privatizare, pentru ca într-un final să se dovedească, de fapt, că nu avea bani suficienţi.
 
Acum, la şase ani de la acea tentativă de privatizare, după ce combinatul abia a fost vândut omului de afaceri Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex, Comisia Europeană cere României să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.

În acelaşi timp, Comisia a concluzionat că, deoarece au achiziţionat activele în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societăţii Oltchim. Aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii